MNVG101p Výživa v gastroenterologii - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
MUDr. Martin Harazim, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta (80,00 %), Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta (20,00 %)
Předpoklady
MNCH0821p Chirurgie II - př. && MNAF081p Aplikovaná farmakologie-p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je prohloubení znalostí ve specializovaných nutriční postupech v gastroenterologii a při onemocnění slinivky břišní, vychází se z etiologie, klinického obrazu, diagnostiky, průběhu onemocnění, léčebných možností. Součástí předmětu bude i problematika potravinových alergií a intolerancí.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu student bude schopen stanovit individuální nutriční postupy a opatření u jednotlivých onemocnění,zásady dietních opatření při léčbě a prevenci,výběr potravin,doporučené technologické postupy,perorální příjem nebo enterální výživu.
Osnova
  • 1.Fyziologické, metabolické a nutriční aspekty chorob trávicího ústrojí 2.Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence onemocnění trávicího traktu 3.Specializované nutriční postupy při střevních vývodech a po operaci střev Indikace provedení střevního vývodu - nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Idiopatické léčebné možnosti, komplikace. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě. 4.Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. 5.Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. 6.Definice potravinové alergie. Definice potravinové intolerance. Charakteristika a léčebné možnosti. Výživa jako způsob potlačení symptomů či významná součást léčby. Rizika plynoucí z vyloučení skupiny potravin z jídelníčku bez prokázání diagnózy lékařem.
Literatura
    doporučená literatura
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
  • Vnitřní lékařství. Edited by Miroslav Souček. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, 2011, xliv, 805. ISBN 9788021054189. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 109 s. ISBN 9788090382077. info
  • SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 68 s. ISBN 9788090382060. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2006, 80 s. ISBN 8090382002. info
  • LUKÁŠ, Karel a Tomislav ŠVESTKA. Refluxní choroba jícnu a vředová choroba gastroduodena : diagnostika a léčba v každodenní praxi. 1. vyd. Praha: Triton, 2002, 207 s. ISBN 8072543091. info
    neurčeno
  • FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016, 447 stran. ISBN 9788020437570. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012, xix, 1227. ISBN 9781437722338. info
  • DÍTĚ, Petr. Farmakoterapie v gastroenterologii. 1. vyd. Praha: Galén, 2011, 262 s. ISBN 9788072627042. info
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
  • LUKÁŠ, Karel. Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. 1. vyd. Praha: Grada, 2005, 288 s. ISBN 8024712830. info
  • KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004, 174 s. ISBN 8073450232. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
ústní zkouška
Informace učitele
100% účast
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.