LF:MNPX0842 Praxe II - Informace o předmětu
MNPX0842 Praxe II
Lékařská fakultajaro 2023
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Eliška Lagová (cvičící)
Mgr. Veronika Volavá (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Kamila Stýskalíková
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 14. 2. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 15. 2. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 21. 2. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 22. 2. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 28. 2. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 1. 3. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 7. 3. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 8. 3. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 14. 3. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 15. 3. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 21. 3. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 22. 3. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 28. 3. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 29. 3. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 4. 4. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 5. 4. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 11. 4. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 12. 4. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, Út 18. 4. 7:00–11:30 Nemocniční stáže Brno, St 19. 4. 8:00–11:50 Nemocniční stáže Brno, ...
- Předpoklady
- MNPX0741 Praxe I
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je aplikace teoretických znalostí do praxe, prohloubení odborných dovedností v oblasti nutriční péče. Praxe se uskutečňuje v přímém kontaktu s pacientem/klientem/rodinou. Odborná praxe je organizována formou průběžné nebo souvislé (blokové) výuky. Nedílnou součástí vzdělávacího programu je vedení Logbooku o provedených výkonech v rámci celé odborné praxe. Odborná praxe je uskutečňována na pracovištích zdravotnických zařízení s přihlédnutím na studovanou odbornost/oblast vzdělávání.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen: •dodržovat zásady pro vypracování dietního systému a standardů nutriční péče, •implementovat výsledky práce nutričního týmu do každodenní praxe, •definovat úkoly a cíle stupňovité nutriční péče, •využívat výsledky nutričního plošného screeningu, •posoudit výživový stav pacienta/klienta a sestavit plán individuální nutriční péče, •používat odlišnosti v komunikaci při práci, ovládat komunikační techniky při edukaci,vytvářet edukační materiály a provádět edukaci pacientů/klientů i osob o ně pečující v oblasti specializované nutriční péče.
- Osnova
- Standardizace nutriční péče:Systematické posuzování výživového stavu pacienta, včasné zahájení nutriční péče – odpovídající složení a úprava stravy včetně použití prostředků enterální klinické výživy. Hodnocení účinků nutriční intervence. Nastavení systému kontrolní činnosti s důrazem na transparentnost. Dietní systém:Definice, porovnání jeho významu a změn během doby. Aktuální význam, úloha a uplatnění. Metody zpracování. Kompetence zpracovatelů. Specifikace obsahu Plošný nutriční screening:Metodika tvorby screeningových dotazníků pro jednotlivé typy zařízení. Vyhodnocování získaných dat. Práce se získanými daty. Kompetence. Nutriční tým:Definice nutričního týmu a jeho účel. Složení, úkoly a způsob práce. Stupňovitá nutriční péče:Definice, hlavní úkoly a cíle. Nutriční poradenství:Základy vedení zdravotnické dokumentace. Práce s informačními systémy určenými pro ambulance a poradny. Vybavení poradny. Evidence pacientů/klientů. Využití edukačních materiálů. Preventivní a akutní péče v nutriční poradně.
- Literatura
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- POLICAR, Radek. Zdravotnická dokumentace v praxi. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010, 223 s. ISBN 9788024723587. URL info
- HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
- Výukové metody
- praxe
- Metody hodnocení
- Podmínkou zápočtu splnění praktických výkonů daných akreditací programu, příprava podkladů pro kazuistický seminář.
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2023, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2023/MNPX0842