LF:BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II - Informace o předmětu
BVKP0222 Technologie přípravy pokrmů II-cvičení
Lékařská fakultajaro 2024
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 1 kr. Doporučované ukončení: k. Jiná možná ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Kamila Kroupová (cvičící), Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Mgr. Veronika Zelenková (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 19. 2. 11:00–12:40 A21/107, Pá 23. 2. 13:00–14:40 A21/232, Po 26. 2. 11:00–12:40 A21/107, Po 4. 3. 11:00–12:40 A21/107, Pá 8. 3. 13:00–14:40 A21/232, Po 11. 3. 11:00–12:40 A21/107, Po 18. 3. 11:00–12:40 A21/107, Pá 22. 3. 13:00–14:40 A21/232, Po 25. 3. 11:00–12:40 A21/107, Pá 5. 4. 13:00–14:40 A21/232, Po 8. 4. 11:00–12:40 A21/107, Po 15. 4. 11:00–12:40 A21/107, Pá 19. 4. 13:00–14:40 A21/232, Po 22. 4. 11:00–12:40 A21/107, Po 29. 4. 11:00–12:40 A21/107, Pá 3. 5. 13:00–14:40 A21/232, Po 6. 5. 11:00–12:40 A21/107, Po 13. 5. 11:00–12:40 A21/107, Pá 17. 5. 13:00–14:40 A21/232, Po 20. 5. 11:00–12:40 A21/107, Po 27. 5. 11:00–12:40 A21/107, Pá 31. 5. 13:00–14:40 A21/232
- Předpoklady
- BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I && BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem je seznámit studenty se základními pojmy z oblasti dietologie a objasnit historický vývoj dietního systému až po současnost. Seznámit studenty s rozdělením diet podle technologických základů a podle základních charakteristik s důrazem na získání znalostí a dovedností naplánovat a normovat jídelníček pro základní, speciální šetřící diety, popsat technologické postupy pokrmů pro jednotlivé diety, připravit dietní pokrmy pro skupinu šetřících, diabetických, racionálních a speciálních diet. Naučit studenty dodržovat výběr vhodných a nevhodných potravin nebo technologických úprav podle typu připravované diety.
- Výstupy z učení
- Po ukončení kurzu budou studenti schopni prakticky využít kulinární postupy při plánování a přípravě léčebné výživy.
- Osnova
- Studenti se seznámí se s technologií přípravy polévek, příloh, mas, bezmasých pokrmů, moučníků a dezertů, výrobků studené kuchyně i s ohledem výběru potravin pro dietní stravování včetně využití modulárních dietetik.
- Literatura
- povinná literatura
- KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
- doporučená literatura
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie : víte si rady s bezlepkovou dietou? 1. přeprac. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 129 s. ISBN 9788087250099. info
- ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
- neurčeno
- BALÍKOVÁ, Marieta. Receptury dětských pokrmů pro kojence, batolata, předškolní a školní děti. 1. vydání. Praha: Společnost pro výživu, z. s., 2018, 255, [4]. ISBN 9788090665910. info
- KOHOUT, Pavel, Petr KESSLER a Lucie RŮŽIČKOVÁ. Dieta při antikoagulační léčbě. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 59 s. ISBN 9788090382015. info
- LUKÁŠ, Karel a Jiřina ŠATROVÁ. Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2004, 87 s. ISBN 807254473X. info
- WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Vyd. 2. Praha: Triton, 2003, 135 s. ISBN 807254408X. info
- HAVLOVÁ, Vladimíra a Petr WOHL. Dieta při chronické zácpě : 119 receptů. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003, 71 s. ISBN 8070216328. info
- MAREČKOVÁ, Olga, Eva PATLEJCHOVÁ a Markéta HOVORKOVÁ. Dieta při vleklém onemocnění slinivky břišní. Vydání 2. Praha: TRITON, 2003, 75 stran. ISBN 8072544128. info
- KREKULOVÁ, Laura a Vratislav ŘEHÁK. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2002, 67 s. ISBN 8072542958. info
- VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 2001. vyd. Praha: Galén, 2001. info
- KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999, 76 stran. ISBN 807254019X. info
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- kolokvium - písemný test
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/BVKP0222