LF:MNEV081c Ekonomika výživy - c - Informace o předmětu
MNEV081c Ekonomika výživy - cvičení
Lékařská fakultajaro 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Bc. Michal Koščík, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D. (cvičící), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- Mgr. Bc. Michal Koščík, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 23. 2. 7:00–11:50 A21/107, Pá 1. 3. 7:00–11:50 A21/107, Pá 15. 3. 7:00–11:50 A21/107, Pá 22. 3. 7:00–11:50 A21/107, Pá 12. 4. 7:00–11:50 A21/107, Pá 26. 4. 7:00–11:50 A21/107
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se se všemi aspekty vlivu ekonomiky a na výživu.
- Výstupy z učení
- Po absolvování tohoto předmětu bude schopen student porozumět a vysvětlit ekonomické aspekty výživy člověka. Studenti si osvojí metodiku nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů, včetně ovládání výpočetních prostředků sloužících k tomuto účelu. Ze stavu spotřeby potravin posluchači vyvodí závěry o úrovni výživy obyvatelstva ČR, o jejich kladech a záporech a o opatřeních vedoucích k nápravě negativ.
- Osnova
- Stav úrovně výživy obyvatel ČR ve vztahu ke spotřebě potravin. Plánování výživy kolektivů i jednotlivců. Problematika režijních nákladů ve společném stravování. Metodika nutričního a nutričně ekonomického hodnocení potravin a pokrmů. Vznik nutričních a hmotnostních ztrát při skladování a technologickém zpracování potravin. Determinanty výživové politiky na úrovni jednotlivce i státu a podrobí hlubší analýze spotřebu produkci na území České republiky. Posluchači jsou dále seznamováni se základními znalostmi z oblasti režijních nákladů ve společném stravování a jejich minimalizace.
- Literatura
- doporučená literatura
- BUŇKA, F., NOVÁK, V., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I a II. 1. vyd. Zlín: UTB, 2006. ISBN 80-7318-429-X, ISBN 80-7318-451-6.
- neurčeno
- Encyclopedia of human nutrition. Edited by Benjamin Caballero - Lindsay Allen - Andrew Prentice. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier, 2005, xxxviii, 5. ISBN 0121501116. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Informace učitele
- 100% účast
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2024/MNEV081c