BVCP012 Chemie potravin

Lékařská fakulta
podzim 2001
Rozsah
3/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Garance
RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav.
Osnova
  • Tématické okruhy - semestr prvý:
  • - aminokyseliny, peptidy, bílkoviny
  • - tuky a jiné lipidy
  • - sacharidy
  • - vitaminy (hydrosolubilní, liposolubilní)
  • - minerální látky (esenciální prvky, voda)
  • - aromatické látky
  • - chuťové látky
  • - barviva
  • Studium předmětu "Chemie potravin" je ukončeno v prvním semestru zápočtem, ve druhém semestru zkouškou.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012.