LF:BVHP051 Hygiena potravin - Informace o předmětu
BVHP051 Hygiena potravin
Lékařská fakultapodzim 2002
- Rozsah
- 1/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Charakteristika předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Studijní literatura
- Komprda: Hygiena potravin, MZLU Brno, 1997
- Neumann a kol.: Chemizace zemědělství, farmakologie a toxikologie, Praha 1990
- Grieger a kol.: Mikrobiológia poživatín živičíšneho povodu, Bratislava 1991
- Grieger a kol.: Hygiena mlieka a mliečnych výrobkov, Praha 1990
- Steinhauser a kol.: Hygiena a technologie masa, Brno 1995
- Lukášová: Mikrobiologie potravin (praktická cvičení), VFU Brno 1997
- Statistika zápisu (podzim 2002, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2002/BVHP051