BVHP051 Hygiena potravin

Lékařská fakulta
podzim 2004
Rozsah
1/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Charakteristika předmětu
  • Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
  • Studijní literatura
  • Komprda: Hygiena potravin, MZLU Brno, 1997
  • Neumann a kol.: Chemizace zemědělství, farmakologie a toxikologie, Praha 1990
  • Grieger a kol.: Mikrobiológia poživatín živičíšneho povodu, Bratislava 1991
  • Grieger a kol.: Hygiena mlieka a mliečnych výrobkov, Praha 1990
  • Steinhauser a kol.: Hygiena a technologie masa, Brno 1995
  • Lukášová: Mikrobiologie potravin (praktická cvičení), VFU Brno 1997
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012.