LF:BVCP0222p Food Chemistry II - l. - Course Information
BVCP0222p Food Chemistry II - lecture
Faculty of MedicineAutumn 2008
- Extent and Intensity
- 3/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- RNDr. Jiří Totušek, CSc. (lecturer)
- Guaranteed by
- RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová - Prerequisites (in Czech)
- BVCP0121p Food Chemistry I - l. && BVCP0121c Food Chemistry I - pr.
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Nutritive therapist (programme LF, B-SZ)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinářských úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Syllabus (in Czech)
- Volumetrie, gravimetrie. Extrakční metody. Chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie). Elektromigrační metody. Refraktometrie, polarimetrie. Optické metody (emisní spektrální analýza, atomová absorpční spektrometrie, molekulární absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření. Spektrometrie v infračervené oblasti. Fluorecenční analýza, nefelometrie. Základy NMR a hmotností spektrometrie. Elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemické rozpouštěcí analýza). Odběr a příprava vzorku k analýze Stanovení vody a sušiny. Stanovení písku a popela. Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení mikro a makroelementů. Stanovení základních nutrientů (aminokyseliny, bílkoviny, sacharidy, tuky a lipidické frakce). Izolace, dělení a stanovení vitaminů. Izolace, frakcionace a stanovení těkavých látek. dělení a stanovení aditivních látek (konzervační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty). Izolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv. Izolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů. Zpracování a hodnocení výsledků analýzy. Zákonné předpisy a normy.
- Literature
- Assessment methods
- lecture, examination
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Listed among pre-requisites of other courses
- BVHP051c Food Hygiene - practice
BVPR031p && BVPZ041p && BVCP0222p && BVMI0322p - BVHP051p Food Hygiene - lecture
BVPR031p && BVPZ041p && BVCP0222p && BVMI0322p - BVTP051c Nutritional toxicology - exercises
BVTO0311p&&BVCP0222p - BVTP051p Nutritional toxicology - lecture
BVTO0311p&&BVCP0222p - BVVP0321c Nutrition in health promotion and public health I - exercises
BVCP0222p&&BVCP0222c&&BKFY0222p&&BVBC0221p&&BKUV011p - BVVP0321p Nutrition in health promotion and public health I - lecture
BVCP0222p&&BVCP0222c&&BKFY0222p&&BVBC0221p&&BKUV011p
- BVHP051c Food Hygiene - practice
- Enrolment Statistics (Autumn 2008, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2008/BVCP0222p