LF:BVMI0322 Mikrobiologie II - Informace o předmětu
BVMI0322 Mikrobiologie II
Lékařská fakultapodzim 2010
- Rozsah
- 1/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- Mikrobiologie pro bakalářské studium výživy člověka je zaměřena na praxi mikrobiologických laboratoří potravinářských závodů a kontrolních orgánů (hygienická služba, ČZPI apod.).
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Ve druhém semestru jsou ukázkově aplikovány metody a přístupy mikrobiologie na řešení ukázkových témat, souvisejících s mikrobiologií a zdravotní prevencí.
- Osnova
- Cvičení
- Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
- Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
- Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
- Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
- Detekce toxinů Amanita phalloides
- Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
- Přednášky
- Aplikace mikrobiologických metod při studiu zdravotního rizika mutagenních látek v potravinách a prostředí
- Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladovaní a zpracování potravin.
- Literatura
- HOUŠKA, M., J. TOTUŠEK, D. GABROVSKÁ, J. STROHALM, N. VRCHOTOVÁ, D. LEFNEROVÁ, I. PAULÍČKOVÁ, V. FIEDLEROVA a R. WINTEROVÁ. Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment. In International Conference on High Pressure Science and Technology. Karlsruhe: Proceedings on CD-ROM, 2005, 9 s. ISBN 3-923704-49-6. info
- ŠIMŮNEK, Jan, Danuše LEFNEROVÁ a Vladislava ZAVADILOVÁ. Hodnocení mikrobiologické čistoty v zařízeních společného stravování v rámci výuky studentů LF na ÚPL. In Aktuální problematika mikrobiologie potravin II. 1. vyd. Liblice-Byšice: Československá mikrobiologická společnost, 2000, s. 127-130. 1. info
- Výukové metody
- přednaška
- Metody hodnocení
- test
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (podzim 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2010/BVMI0322