LF:MNHV0922p Hygiena výživy II - př. - Informace o předmětu
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2011
- Rozsah
- 0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen předkládat argumentačně promyšlená rozhodnutí týkající se bezpečnosti výživy v praxi nutričního terapeuta.
- Osnova
- Náplň oboru, historický vývoj v České republice (Československu).
- Pojem bezpečnost potravin a pokrmů ve stravovacích službách, vztah k pojmům kvalita a nutriční složení.
- Přehled legislativy (Nařízení ES č. 178/2002, Nařízení ES č. 852/2004, Díl 4 zákona č. 258/2000 Sb., vyhláška č. 137/2004 Sb., vyhláška č. 602/2006 Sb.), Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex alimentarius)
- Nebezpečí v pokrmech: typy, posuzování a hodnocení.
- Postupy založené na zásadách HACCP: 7 principů HACCP, analýza nebezpečí pro specifické procesy v praxi nutričního terapeuta.
- Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách.
- Metody ověřování HACCP (verifikace, validace), standardizace v hygieně stravovacích služeb.
- Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
- Literatura
- podpora aplikacemi e-learningu IS MU
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- zkouška
- Informace učitele
- https://is.muni.cz/el/1411/podzim2011/MNHV0922p/index.qwarp
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2011/MNHV0922p