LF:BHVC031s Základy výživy člověka - sem. - Informace o předmětu
BHVC031s Základy výživy člověka - seminář
Lékařská fakultapodzim 2013
- Rozsah
- 0/2/0. 0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Jochová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 18. 9. až Pá 20. 12. St 16:00–17:40 B11/228
- Předpoklady
- BHFY011p Fyziologie - před. && BHPA021p Patologická anatomie - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Dentální hygienistka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování předmětu by studenti dobře rozumět základům výživy, zejména co se týče významu skladby stravy a jednotlivých hlavních složek, včetně problematiky energetické rovnováhy. Budou znát dopady výživy na zdraví a možnosti ovlivňování zdraví výživou. Musí dobře ovládat zásady aktuálních výživových doporučení, a být schopni je prakticky uplatňovat a předávat v rámci základního výživového poradenství. Mají být schopni správně posoudit různé alternativní směry, včetně jejich negativ. Měli by zvládnout rovněž základy hodnocení stravovacích zvyklostí i výživového stavu.
- Osnova
- 1) Úvod – základní pojmy ve výživě člověka, základy anatomie a fyziologie trávicího traktu, základní složky a charakteristiky výživy. Význam výživy z hlediska vlivu na zdraví 2) Energetická složka výživy. Energetická rovnováha – nerovnováha. Zdroje energie a jejich rozdíly. Nadváha a obezita 3) Sacharidy ve výživě. 4) Tuky ve výživě. 5) Bílkoviny ve výživě. 6) Vitamíny a příbuzné látky ve výživě. 7) Minerální látky ve výživě, voda a příjem tekutin. 8) Vliv výživy na vznik kardiovaskulárních onemocnění 9) Vliv výživy na vznik rakoviny 10) Význam výživy zubní zdraví 11) Význam výživy vzhledem k dalším onemocněním – Diabetes,, onemocnění GIT, intolerance a alergie, osteoporóza a další. 12) Výživová doporučení. Význam formulace v potravinových skupinách. Význam principu pestrosti a rozmanitosti, potravinová pyramida. 13) Věková a další specifika ve výživě. Výživa dětí, v dospělosti, ve stáří. Výživa v těhotenství a při kojení. 14) Alternativní výživové směry, jejich úskalí i pozitiva. 15) Možnosti hodnocení výživy (stravovacích zvyklostí) 16) Možnosti hodnocení výživového stavu
- Literatura
- Komprda T: Zálady výživy člověka, .I Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 162 s. ISBN 8071576557, 9788071576556
- Výukové metody
- Seminář, samostudium
- Metody hodnocení
- Písemný test s výběrem odpovědí
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2013/BHVC031s