BHVC031s Základy výživy člověka - seminář

Lékařská fakulta
podzim 2013
Rozsah
0/2/0. 0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
Garance
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Jochová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 18. 9. až Pá 20. 12. St 16:00–17:40 B11/228
Předpoklady
BHFY011p Fyziologie - před. && BHPA021p Patologická anatomie - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování předmětu by studenti dobře rozumět základům výživy, zejména co se týče významu skladby stravy a jednotlivých hlavních složek, včetně problematiky energetické rovnováhy. Budou znát dopady výživy na zdraví a možnosti ovlivňování zdraví výživou. Musí dobře ovládat zásady aktuálních výživových doporučení, a být schopni je prakticky uplatňovat a předávat v rámci základního výživového poradenství. Mají být schopni správně posoudit různé alternativní směry, včetně jejich negativ. Měli by zvládnout rovněž základy hodnocení stravovacích zvyklostí i výživového stavu.
Osnova
  • 1) Úvod – základní pojmy ve výživě člověka, základy anatomie a fyziologie trávicího traktu, základní složky a charakteristiky výživy. Význam výživy z hlediska vlivu na zdraví 2) Energetická složka výživy. Energetická rovnováha – nerovnováha. Zdroje energie a jejich rozdíly. Nadváha a obezita 3) Sacharidy ve výživě. 4) Tuky ve výživě. 5) Bílkoviny ve výživě. 6) Vitamíny a příbuzné látky ve výživě. 7) Minerální látky ve výživě, voda a příjem tekutin. 8) Vliv výživy na vznik kardiovaskulárních onemocnění 9) Vliv výživy na vznik rakoviny 10) Význam výživy zubní zdraví 11) Význam výživy vzhledem k dalším onemocněním – Diabetes,, onemocnění GIT, intolerance a alergie, osteoporóza a další. 12) Výživová doporučení. Význam formulace v potravinových skupinách. Význam principu pestrosti a rozmanitosti, potravinová pyramida. 13) Věková a další specifika ve výživě. Výživa dětí, v dospělosti, ve stáří. Výživa v těhotenství a při kojení. 14) Alternativní výživové směry, jejich úskalí i pozitiva. 15) Možnosti hodnocení výživy (stravovacích zvyklostí) 16) Možnosti hodnocení výživového stavu
Literatura
  • Komprda T: Zálady výživy člověka, .I Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 162 s. ISBN 8071576557, 9788071576556
Výukové metody
Seminář, samostudium
Metody hodnocení
Písemný test s výběrem odpovědí
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021.