LF:BHVC031s Základy výživy člověka - sem. - Informace o předmětu
BHVC031s Základy výživy člověka - seminář
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Martin Forejt, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Eliška Lagová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Jana Šalková Kráľová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Veronika Išová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 16:00–17:40 A21/108
- Předpoklady
- BHFY011p Fyziologie - před. && BHPA021p Patologická anatomie - před.
Prerekvizity dle LF MU studijního řádu. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Dentální hygiena (program LF, B-DEHY)
- Dentální hygienistka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci kurzu by studenti měli rozumět a být schopni vysvětlit, konkrétně a detailně, následující oblasti: - Základní složky výživy, jejich funkce a význam -Vliv výživy na zdraví -Výživová doporučení - Výživové mýty Především by měli být schopni použít tyto svoje znalosti v intervenci ke změně životního stylu u pacientů i obecné populace.
- Výstupy z učení
- Student po ukončení předmětu:
- zná základní složky výživy, jejich funkce a význam
- zná vliv výživy na zdraví
- umí vyslovit výživová doporučení
- umí vyvrátit výživové mýty
- používá tyto svoje znalosti v intervenci ke změně životního stylu u pacientů i obecné populace. - Osnova
- 1) Evoluce výživy člověka 2) Vitaminy 3) Minerální látky 4) Bílkoviny 5) Tuky 6) Energie, energetická rovnováha, nadváha a obezita I 7) Energie, energetická rovnováha, nadváha a obezita II 8) Význam kojení pro dentální zdraví 9) Výživa v ovlivňování zdraví a rizik nemocí (kardio, onko) 10) Výživa v ovlivňování dentálního zdraví I 11) Výživa v ovlivňování dentálního zdraví II 12) Výživová doporučení 13) Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy 14) Výživové mýty a mylné cesty
- Literatura
- povinná literatura
- MÜLLEROVÁ, Dana. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. 1. vydání. Praha: Karolinum, 2014, 254 stran. ISBN 9788024625102. info
- doporučená literatura
- Zloch Z a kol: Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium. Karolinum, Učební texty Univerzity Karlovy v Praze, ISBN 80-246-0269-5
- Společnost pro výživu: Výživa na začátku 21. Století. Výživaservis, Praha 2005, 79s., ISBN 80-239-6202-7
- Komárek L, Provazník K: Ochrana a podpora zdraví. 3.LF UK + CINDI, Praha 2011, 99s., ISBN 978-80-260-1159-0
- Mullerová D: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Triton, Praha 2003, 1.vyd., 100s., ISBN 80-7254-421-7
- Výukové metody
- Semínáře
- Metody hodnocení
- Účast ve výuce je povinná a je ověřována. Zápočet je udělen na základě kontroly docházky.
- Informace učitele
- Podmínky pro ukončení předmětu: Základní podmínkou k ukončení předmětu je absolvování povinné výuky -seminářů/cvičení. Bez absolvování povinné výuky není možno v žádném případě zápočet udělit, a student nemůže být ani připuštěn k případné zkoušce - kolokviu. Omluvená absence zůstává neabsolvovanou výukou. Zápočet je udělován na základě absolvování povinné výuky. Je-li předmět ukončován kolokviem či zkouškou, je zadán písemný test obsahující 20 otázek, s nabídkou několika odpovědí, vždy pouze 1 je správná. V případě kolokvia je pro hodnocení prospěl/a třeba mít správně nadpoloviční většinu, v případě zkoušky je hodnocení: F= <11 bodů, E = 11-12 bodů: D = 13-14 bodů: C = 15-16 bodů: B = 17-18 bodů: A = 19-20.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BHVC031s