BVHP051c Hygiena potravin - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2015
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Prof MVDr Ing Tomáš Komprda, CSc. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
doc. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 7:45–8:30 N02011
Předpoklady
BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
Osnova
  • Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
Literatura
  • KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.