LF:MNFV071 Vývoj výživy člověka - př. - Informace o předmětu
MNFV071 Vývoj výživy člověka - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2018
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Janoušek (přednášející)
Mgr. Jana Spáčilová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- doc. Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 14:00–15:40 A21/108
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Předmět poskytne studentům základní informace o teoriích vývoje výživy lidského rodu, student bude schopen porozumět a vysvětlit vliv evoluce na výživu současného člověka.
- Osnova
- 1. Úvod. Předchůdci člověka, hominizační teorie, rod Homo 2. Paleodieta, oheň – klady a zápory tepelné úpravy 3. První zemědělci, počátek civilizačních chorob 4. Antika, počátek letopočtu 5. Vliv náboženství na skladbu stravy 6. Vliv socioekonomické situace na skladbu stravy 7. Vliv nadmořské výšky na skladbu stravy 8. Objevení Ameriky- nové potraviny 9. Vývoj gastronomických technologií 10. Chemizace zemědělství 11. 20. století, paradoxy hladovění a přejídání
- Literatura
- FEYFRLÍKOVÁ ČERNÁ, Monika. Kuchyně pozdního středověku. Praha: Grada Publishing, 2015, 88 stran. ISBN 9788024754314. URL info
- Evolution of the human diet : the known, the unknown, and the unknowable. Edited by Peter S. Ungar. Oxford: Oxford University Press, 2007, xiv, 413. ISBN 9780195183474. info
- BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005, 359 s. ISBN 8020013407. info
- BRYANT, Carol A. Cultural feast : an introduction to food and society. 2nd ed. South Melbourne: Wadsworth-Thomson Learning, 2003, xv, 446. ISBN 0534525822. info
- BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití za Rudolfa II. Praha: Maxdorf, 1997, 207 s. ISBN 80-85800-67-5. info
- Výukové metody
- teoretická příprava
- Metody hodnocení
- Kromě pravidelné docházky na přednášky, je jednou z podmínek k uděleni zápočtu z Vývoje výživy člověka MNFV071 i vypracování seminárních prací, zaměřených na libovolné téma týkající se problematiky výživy v evoluci člověka. Rozsah požadované práce by měl být zhruba 2,5 strany , tj. cca 900 slov. Seznam použité literatury by měl obsahovat alespoň 3-5 odborných primárních zdrojů (ne skripta, slovníky, encyklopedie atp.). Při absenci na přednáškách přesahující 80% očekáváme navýšení textového přídavku o 90 slov za každou zameškanou přednášku.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2018/MNFV071