LF:MNFV071 Vývoj výživy člověka - př. - Informace o předmětu
MNFV071 Vývoj výživy člověka - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D. (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Mgr. Soňa Boriová, Ph.D (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Mgr. Soňa Vacková (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Mgr. Marek Vlach, Ph.D. (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
RNDr. Robin Pěnička, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Jana Spáčilová (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- doc. Mgr. Sandra Sázelová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 14. 10. 14:00–15:40 A21/108, St 11. 11. 14:00–15:40 A21/108, St 25. 11. 14:00–15:40 A21/108, St 9. 12. 14:00–15:40 A21/108, St 6. 1. 14:00–15:40 A21/108, St 20. 1. 14:00–15:40 A21/108
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Předmět poskytne studentům základní informace o teoriích vývoje výživy lidského rodu.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen porozumět a vysvětlit vliv evoluce na výživu současného člověka.
- Osnova
- 1. Úvod. Předchůdci člověka, hominizační teorie, rod Homo 2. Biologicke a kulturni aspekty vyzivoveho stresu na lidskem skeletu 3. Paleodieta, oheň – klady a zápory tepelné úpravy 4. První zemědělci, počátek civilizačních chorob 5. Antika, počátek letopočtu 6. Objevení Ameriky- nové potraviny 7. Vývoj gastronomických technologií,20. století, paradoxy hladovění a přejídání 8. Anthropos
- Literatura
- doporučená literatura
- Evolution of the human diet : the known, the unknown, and the unknowable. Edited by Peter S. Ungar. Oxford: Oxford University Press, 2007, xiv, 413. ISBN 9780195183474. info
- BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005, 359 s. ISBN 8020013407. info
- neurčeno
- FEYFRLÍKOVÁ ČERNÁ, Monika. Kuchyně pozdního středověku. Praha: Grada Publishing, 2015, 88 stran. ISBN 9788024754314. URL info
- BRYANT, Carol A. Cultural feast : an introduction to food and society. 2nd ed. South Melbourne: Wadsworth-Thomson Learning, 2003, xv, 446. ISBN 0534525822. info
- BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití za Rudolfa II. Praha: Maxdorf, 1997, 207 s. ISBN 80-85800-67-5. info
- Výukové metody
- teoretická příprava
- Metody hodnocení
- Kromě pravidelné docházky na přednášky, je jednou z podmínek k uděleni zápočtu z Vývoje výživy člověka MNFV071 i vypracování seminárních prací, zaměřených na libovolné téma týkající se problematiky výživy v evoluci člověka. Rozsah požadované práce by měl být zhruba 2,5 strany , tj. cca 900 slov. Seznam použité literatury by měl obsahovat alespoň 3-5 odborných primárních zdrojů (ne skripta, slovníky, encyklopedie atp.). Při absenci na přednáškách přesahující 80% očekáváme navýšení textového přídavku o 90 slov za každou zameškanou přednášku.
- Informace učitele
- povinná exkurze muzea Anthropos
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/MNFV071