LF:BVHP051p Hygiena potravin-před. - Informace o předmětu
BVHP051p Hygiena potravin - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 9:00–10:40 N02055
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Po absolvovavání kurzu bude student schopen analyzovat rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Obecná hygiena potravin, analýza alimentárních rizik, radiační hygiena potravin Přirozeně se vyskytující toxické a karcinogenní látky, mykotoxiny, biogenní aminy Kontaminanty: toxické prvky, migrace z obalů Toxikanty a karcinogeny vznikající při výrobě potravin Rezidua pesticidů, PCB Rezidua biologicky aktivních látek Aditivní látky v potravinách Kažení potravin působením mikroorganismů Alimentární bakteriální infekce Alimentární bakteriální intoxikace Virová onemocnění alimentárního původu; priony Alimentární parazitární onemocnění Sanitace v potravinářském průmyslu Zajištění zdravotní nezávadnosti potravin pomocí systému HACCP Speciální hygiena rizikových skupin potravin
- Literatura
- www.efsa.europa.eu
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- písemný test,zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BVHP051p