MNKV0721c Komunitní výživa a nutriční péče u vybraných skupin obyvatel - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2020
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Jitka Pokorná (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 11:00–12:40 A21/111, Út 17:00–18:40 C15/333
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat znalosti pro schopnosti edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy i neléčebné výživy, analýza a vyhodnocení rizika plynoucího z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlepšování výživového stavu sledované komunity. Součástí předmětu je i problematika závislostí v práci nutričního terapeuta.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu bude student schopen analyzovat a řešit nutriční problém komunity. Výstupem předmětu je zdůvodnění, navržení a vypracování projektu se zaměřením na výživovou intervenci pro vybranou skupinu obyvatelstva a jeho praktickou implementaci.
Osnova
  • Praktická výuka bude zaměřena na vyhodnocení výživového stavu vybraných skupin obyvatelstva, provádění odborných konzultací v oblasti správné výživy, sestavování stravovacích pokynů pro různé skupiny obyvatel všech věkových kategorií i s různými handicapy, komunikace a edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy, vyhodnocení rizika plynoucí z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlepšování výživového stavu sledované komunity, hodnocení účinnosti navrženého nápravného opatření, navržení a vypracování projektu se zaměřením na výživovou intervenci pro vybranou skupinu obyvatelstva.
Literatura
  • BOYLE, A., HOLBEN, D.,H. Community nutrition in action: An entrepreneurial approach, Brooks/Cole, 4. vyd., 2006, 704 s.
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
Výukové metody
cvičení, skupinový projekt
Metody hodnocení
zápočet 80% účast na přednáškách a cvičeních, absence budou tolerovány v případě návštěvy lékaře - je třeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře.
Navazující předměty
Informace učitele
Rozpis výuky 6.10.Dietní stravovaní v systému školního stravování Mgr. Krobot 13.10. Komunitní výživa – úvod MVDr. Matějová 20.10. 17.00 Závislosti-drogy MUDr. Zavřelová 27.10. 17.00 Sociální marketing Mgr. Janíček 3.11 17.00 Hygiena dětí a dorostu Dr. Mužíková 10.11. 17.00 Hygiena dětí a dorostu Dr. Mužíková 17. 11. SVÁTEK 24.11. Škola podporující zdraví, Mgr. Fialová 1.12. Podpora kojení, programy Mgr. Pokorná 8.12. 17.00 Výživa dětí a projekty Dr. Mužíková ( Mgr. Malinowská) 15.12. Projektové řízení- Mgr. Bočková 5.1. Těhotné a kojící + projekty Mgr. Nevrlá 12.1. Brno-zdravé město Mgr. Draholová 19.1. Projekt – Když čteš…- označování potravin Mgr. Nevrlá
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.