LF:BKUV011p Základy výživy - př. - Informace o předmětu
BKUV011p Základy výživy člověka - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Eliška Lagová (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 13. 9. 8:00–9:40 A21/112, Po 20. 9. 8:00–9:40 A21/112, Po 27. 9. 8:00–9:40 A21/112, Po 4. 10. 8:00–9:40 A21/112, Po 11. 10. 8:00–9:40 A21/112, Po 18. 10. 8:00–9:40 A21/112, Po 25. 10. 8:00–9:40 A21/112, Po 1. 11. 8:00–9:40 A21/112, Po 8. 11. 8:00–9:40 A21/112, Po 15. 11. 8:00–9:40 A21/112, Po 22. 11. 8:00–9:40 A21/112, Po 29. 11. 8:00–9:40 A21/112, Po 6. 12. 8:00–9:40 A21/112, Po 13. 12. 8:00–9:40 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je uvést studenty do problematiky výživy a seznámit je se základními tématy z pohledu nutričního terapeuta. Studenti získají znalosti a dovednosti nejen v oblasti živin (makronutrienty, mikronutrienty, energie, voda), jejich významu a základů jejich metabolismu, ale rovněž v oblasti nutriční terapie jako profese a v oblasti odborných a profesních organizací v ČR a ve světě.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
a) charakterizovat základní živiny a jejich význam pro člověka
b) uvést základní výživová doporučení a pracovat s nimi
c) zařadit nutriční terapii do systému nelékařských zdravotnických profesí
d) jmenovat organizace působící v oblasti výživy v ČR a ve světě a určit, jaké informace by u nich získával - Osnova
- Profese nutričního terapeuta, profesní organizace
- Energie
- Bílkoviny
- Sacharidy
- Vláknina
- Tuky
- Tekutiny
- Vitaminy rozpustné v tucích
- Vitaminy rozpustné ve vodě
- Minerální látky – makroelementy
- Minerální látky – stopové prvky
- Výživová doporučení
- Orientace v informacích o výživě
- Výběr potravin a vývoj výživy člověka
Data jednotlivých přednášek viz sylabus v interaktivní osnově.
- Výukové metody
- Interaktivní přednášky, diskuze k tématu, práce ve skupinách.
- Metody hodnocení
- Účast na přednáškách není povinná, nicméně je předpokladem k úspěšnému zvládnutí cvičení. Předmět je ukončen ústní zkouškou.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2021/BKUV011p