BVLV0321p Léčebná výživa I - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2021
Rozsah
2/0/0. 30. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
Mgr. Jana Šalková Kráľová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Petr Loskot (přednášející)
Mgr. Aleksandra Maksimović, DiS. (přednášející)
Mgr. Pavlína Pařízková (přednášející)
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (přednášející)
Mgr. Tomáš Nekula (cvičící)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 16. 9. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 23. 9. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 30. 9. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 7. 10. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 14. 10. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 21. 10. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 4. 11. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 11. 11. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 18. 11. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 25. 11. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 2. 12. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 9. 12. 10:00–11:40 A21/112, 15:30–17:10 A21/112, Čt 16. 12. 10:00–11:40 A21/112, ...
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie.Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta.Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti: dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění, schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, zásady správné kultury stolování, hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti: uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů edukační činnost a práce v odborných poradnách příprava propagačních materiálů, publikační činnost aktivní činnost v nutričním týmu
Výstupy z učení
Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu; vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry;
- správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta; vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče.
Osnova
  • Přednášky: Úvod do léčebné výživy.Definice pojmů, historie, výživa, léčebná výživa. Potřeba živin – jednotlivé složky potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy,minerální látky). Výživová doporučení. Hlavní zásady pro technologické zpracování léčebné výživy. Pravidla pro plánování dietní stravy. Dietní systém a jeho možnosti využití v současnosti. Dietetické hodnocení jednotlivých druhů potravin z různých hledisek. Základy technologie léčebné výživy.Základní typy diet z hlediska technologického zpracování. Strava mechanicky a chemicky šetřící. Strava s omezením soli. Energeticky limitované diety. 1. Léčebná dieta při nemocech GIT. 1.1. Léčebná výživa při onemocnění dutiny ústní, hltanu a jícnu (onemocnění chrupu, paradentóza, onemocnění slinných žláz, afty, ragády jazyka, poruchy polykání, stenóza jícnu, reflexní ezofagitida). 1.2. Léčebná výživa při onemocnění žaludku a dvanáctníku. 1.2.1. Léčebná výživa při žaludeční dyspepsii. 1.2.2. Léčebná výživa při akutní gastritidě. 1.2.3. Léčebná výživa při chronické gastritidě. 1.2.4. Léčebná výživa při peptickém vředu 1.2.5. Léčebná výživa při gastroduodenálním reflexu. 1.2.6. Léčebná výživa při nádorovém onemocnění žaludku. 1.2.7. Léčebná výživa po operacích žaludku. 1.3. Léčebná výživa při onemocnění tenkého střeva. 1.3.1. Léčebná výživa při malabsorpčním syndromu. 1.3.2. Léčebná výživa při Crohnově chorobě. 1.4. Léčebná výživa při tlustého střeva. 1.4.1. Léčebná výživa při ulcerózní kolitidě. 1.4.2. Léčebná výživa při dráždivém tračníku. 1.4.3. Léčebná výživa při zácpě (zácpa spastická, atonická). 1.4.4. Léčebná výživa při divertikulitidě. 1.4.5. Léčebná výživa při stomiích na GIT. 1.5. Léčebná výživa při onemocnění jater a žlučníku. 1.5.1. Léčebná výživa při akutním postižení. 1.5.2. Léčebná výživa při jaterním selhání. 1.5.3. Léčebná výživa při infekční hepatitis. 1.5.4. Léčebná výživa při infekční mononukleóze. 1.5.5. Léčebná výživa při chronickém poškození jater. 1.5.6. Léčebná výživa při cholelitáze 1.6. Léčebná výživa při onemocnění slinivky břišní. 1.6.1. Léčebná výživa při akutní pankreatitidě. 1.6.2. Léčebná výživa při chronické pankreatitidě. 2. Léčebná dieta při chorobách kardiovaskulárního systému. 2.1. Léčebná výživa při ischemická chorobě srdeční. 2.2. Léčebná výživa při ateroskleróze. 2.3. Léčebná výživa při hypertenzní chorobě. 2.4. Léčebná výživa při infarktu myokardu - dieta pro koronární jednotky. 3. Léčebná dieta při onemocnění ledvin a močových cest. 3.1. Léčebná dieta při akutním onemocnění ledvin. 3.2. Léčebná dieta při chronickém onemocnění ledvin. 3.3. Léčebná dieta při ledvinovém selhání. 3.4. Léčebná dieta při výskytu močových kamenů. 3.5. Léčebná dieta při zánětech močových cest. 3.6. Léčebná dieta u dialýzovaných. 3.7. Výživa po transplantaci ledvin. 4. Léčebná dieta při poruchách metabolismu. 4.1. Redukční dieta. 4.2. Speciální redukční postupy. 4.3. Přísné redukční diety. 4.4. Redukční dieta u dětí 13/8 4.5. Léčebná dieta při diabetes mellitus I.typu. 4.6. Léčebná dieta při diabetes mellitus II.typu. 4.7. Léčebná dieta při komplikacích diabetu. 5. Léčebná výživa při hyperlipoproteinemie. 6. Léčebná výživa při osteoporóze. 7. Léčebná výživa při dně. 8. Léčebná výživa při revmatickém onemocnění. 9. Léčebná výživa při anémiích. 10. Léčebná výživa při transplantaci kostní dřeně. 11. Podpůrná výživa při nádorovém onemocnění. 12. Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě. 13. Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt. 14. Podpůrná výživa u plicního onemocnění. 15. Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii. 16. Léčebná výživa v chirurgii 16.1. Předoperační nutriční příprava. 16.2.1. Nutriční postupy bezprostředně po operacích. 16.2.2. Nutriční postupy chirurgických výkonech. 16.2.3. Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci. 16.3.Umělá výživa – enterální a parenterální 17. Léčebná výživa při nežádoucích reakcích na potraviny 17.1. Patofyziologie potravinových alergií a intolerance (enzymatické, dráždivé, psychosomatické). 17.2. Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence. 18. Léčebná výživa při endokrinopatiích 18.1. Léčebná výživa při poruchách štítné žlázy. 18.2. Léčebná výživa při chorobách nadledvinek. Diety diagnostické a speciální: Léčebná výživa při celiakii. Léčebná výživa při laktozové intoleranci. Léčebná výživa při fenylketonurii Standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce. Speciální diety při chronickém selhání ledvin. Dieta při zjišťování okultního krvácení. Dieta pro koncentrační pokus.
Literatura
    doporučená literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
  • ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
  • International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
  • LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
    neurčeno
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
  • SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, xxii, 505. ISBN 9788072626762. info
  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 109 s. ISBN 9788090382077. info
  • RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 94 s. ISBN 9788090382022. info
  • KUŽELA, Lubomír a Věra STEJSKALOVÁ. Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta? 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 70 s. ISBN 9788090382053. info
  • KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006, 166 s. ISBN 8073450704. info
  • KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění slinivky břišní : recepty, rady lékaře : nové recepty. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2005, 31 s. ISBN 8086783073. info
  • KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004, 174 s. ISBN 8073450232. info
  • CATALDO, Corrine Balog, Linda K. DEBRUYNE a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition and diet therapy : principles and practice. 6th ed. Belmont: Thomson, 2003, xvii, 732. ISBN 0534576915. URL info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
  • KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999, 76 stran. ISBN 807254019X. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
průběžné testy, zápočet
Navazující předměty
Informace učitele
přenášku nelze navštěvovat, pokud nejsou splněny prerekvizity pro cvičení Léčebná výživa
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.