LF:MNKV0933p Komunitní výživa III - př. - Informace o předmětu
MNKV0933p Komunitní výživa a nutriční péče u vybraných skupin obyvatel III - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 14. 9. 14:00–15:40 C15/308, Út 21. 9. 14:00–15:40 C15/308, Út 5. 10. 14:00–15:40 C15/308, Út 12. 10. 14:00–15:40 C15/308, Út 19. 10. 14:00–15:40 C15/308, Út 26. 10. 14:00–15:40 C15/308, Út 2. 11. 14:00–15:40 C15/308, Út 9. 11. 14:00–15:40 C15/308, Út 16. 11. 14:00–15:40 C15/308, Út 23. 11. 14:00–15:40 C15/308, Út 30. 11. 14:00–15:40 C15/308, Út 7. 12. 14:00–15:40 C15/308, Út 14. 12. 14:00–15:40 C15/308
- Předpoklady
- MNKV0822c Komunitní výživa II - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat znalosti pro schopnosti edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy i neléčebné výživy, analýza a vyhodnocení rizika plynoucího z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlepšování výživového stavu sledované komunity. Součástí předmětu je i problematika závislostí v práci nutričního terapeuta.
- Výstupy z učení
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen se orientovat na podporu a ochranu zdraví, prevenci, rehabilitaci, včetně ohledu na životní prostředí při poskytování zdravotních služeb, analyzovat a řešit nutriční problémy komunity a vytvářet edukační materiály a intervenční projekty pro jejich řešení.
- Osnova
- Výživa během životního cyklu. Podpora kojení, programy. Výživa těhotných a kojících žen, programy intervencí. Výživa novorozence, kojence, batolete, dětí a adolescentů, programy intervencí. Výživa seniorů, programy intervencí. Alternativní způsoby stravování. Kulturní a sociální aspekty výživy. Hodnocení potřeb populace pro komunitní intervence. Metody hodnocení výživové spotřeby. Databáze složení potravin. Výživa v ohrožujících situacích. Programy potravinové pomoci. Role mezinárodních organizací v humanitární a potravinové pomoci. Design komunitní výživové intervence, cíle, metody, indikátory Monitoring a evaluace komunitní výživové intervence. Management komunitní intervence. Získávání zdrojů pro komunitní intervence. Prevence chronických neinfekčních nemocí hromadného výskytu. Problematika komunitní výživy u kulturně odlišných skupin. Definice potravinové a výživové politiky. Spotřeba potravin v ekonomických a politických souvislostech. Potravinový koš. Potřeba potravin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Zabezpečení potravinami. Ekonomické nástroje výživové politiky. Odpovědnost za jednotlivé části výživové politiky. Úloha jednotlivých státních a komunitních sektorů ve výživové politice. ociální aspekty výživové politiky. Výživová politika a její úloha v podpoře zdraví populace. Výživová politika WHO a zemí EU. Implementace výživové politiky. Monitoring a evaluace účinnosti výživové politiky. Codex alimentarius. EU a právní normy v oblasti výživy a potravin.
- Literatura
- doporučená literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012, xix, 1227. ISBN 9781437722338. info
- Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, 2009, xxv, 532. ISBN 9780763738105. info
- JAROŠOVÁ, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 99 s. ISBN 9788024721507. info
- neurčeno
- European Food and Nutrition Action Plan 2015–2020,Regional Committee for Europe,Copenhagen, Denmark, 15–18 September 2014 24 June
- vyhláška 410/2005 Sb.
- KUKLA, Lubomír. Sociální a preventivní pediatrie v současném pojetí. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2016, xxiii, 432. ISBN 9788024738741. info
- Zdraví 2020 : národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, 2014, [106] s. ISBN 9788085047479. info
- Zdraví 2020 : osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století. Translated by Jan Holčík - Karel Zástěra. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, 2014, 182 s. ISBN 9788085047486. info
- MUŽÍK, Vladislav, Martin FOREJT, Halina MATĚJOVÁ, Leona MUŽÍKOVÁ, Eva GOTTVALDOVÁ, Karolína HLAVATÁ, Alexandra KOŠŤÁLOVÁ, Lenka KUBRICHTOVÁ, Hana SOVINOVÁ a Leona ŠKALOUDOVÁ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. 1. vyd. Brno: Paido, 2007, 152 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-156-0. info
- NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005, xxii, 454. ISBN 0323026028. info
- Zdraví 21 : výklad základních pojmů, úvod do evropské zdravotní stragegie : zdraví pro všechny v 21. století. Edited by Jan Holčík. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 2004, 160 s. ISBN 8085047330. info
- BRÁZDOVÁ, Zuzana a Jindřich FIALA. Dietary guidelines in the Czech Republic. 1. vyd. Brno: MU LF, 1998, 247 s. Acta Facultatis Medicae Universitas Masarykianae. ISBN 80-210-1956-5. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
- OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992, 85 s. info
- Výukové metody
- přednášky, skupinový projekt, diskuse
- Metody hodnocení
- Předmět je ukončen písemnou zkouškou - 40 otázek, otázky vycházejí se cvičení a přednášek a doporučené literatury a skupinovým projektem
- Informace učitele
- 6.10. ROČNÍKOVÝ PROJEKT - vytvoření stanovišť 13.10. PŘÍPRAVA STANOVIŠŤ 20.10. PROJEKT- PREZENTACE STANOVIŠŤ 27.10. NAHRAZENO 5. 11. 2020 15.00 čtvrtek Bílkoviny – projekt 9. 11. 2020 16.00 pondělí Bílkoviny – projekt 3.11. NAHRAZENO 10.11. Odvykání kouření -VYHODNOCENÍ 17. 11. SVÁTEK 24.11. Odvykání kouření 1.12. Výživa v ohrožujících situacích prof. Derflerová Brázdová Výživová politika v evropském regionu prof. Derflerová Brázdová 8.12. Obezitogenní prostředí prof. Derflerová Brázdová 15.12. Výživová politika v evropském regionu prof. Derflerová Brázdová 5.1. Projekty PZ aktuálně a SZÚ Mgr. Manišová 12.1. Komplexní vyšetření v rámci PPZ - vyšetřovna 3. patro doc. Fiala 19.1. Reformulace potravin
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2021/MNKV0933p