LF:BVPR031c Potraviny rostlinné -cvič. - Informace o předmětu
BVPR031c Potraviny rostlinné - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- doc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D. (cvičící), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D. (cvičící), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 16. 9. až Pá 8. 11. Pá 8:00–12:10 A21/112, Pá 15. 11. až Pá 29. 11. Pá 8:00–12:10 viz studijní materiály/see study materials, Pá 6. 12. až Pá 20. 12. Pá 8:00–12:10 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách rostlinného původu. Získat přehled o skupinách a druzích potravin z hlediska zbožíznaleckého, o jejich významu ve výživě člověka, o jejich senzorických, kulinárních i technologických vlastnostech.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu bude schopen:
- pochopit biologickou podstatu produkce potravin i základy technologie hlavních potravinářských oborů. - Osnova
- Diskusní semináře k přednáškám. Laboratorní cvičení - demonstrace základních metod pro hodnocení jakosti surovin a potravin rostlinného původu. Ukázky vzorků jednotlivých surovin a potravin rostlinného původu a jejich senzorické hodnocení. Ukázky vzorků velmi dobré jakosti. Ukázky vzorků zhoršené jakosti s vysvětlením příčin. Videoprogramy o zemědělské produkci a průmyslovém zpracování surovin a potravin rostlinného původu u nás i v zahraničí. Podle možností exkurze do potravinářských podniků hlavních oborů. Aktivní formy výuky ve cvičení.
- Literatura
- povinná literatura
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 9788074181450. info
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 9788074180514. info
- KUČEROVÁ, Jindřiška. Technologie cereálií. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 141 s. ISBN 9788071578116. info
- doporučená literatura
- Pelikán ,M. et al. Zpracování zemědělských produktů.Brno: MZLU,1993
- neurčeno
- PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008, 327 s. ISBN 9788086576282. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- Průběžný a zápočtový písemný test a jeho diskuse.
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVPR031c