PdF:OP3MK_HYPO Hygiena potravin - Informace o předmětu
OP3MK_HYPO Hygiena potravin
Pedagogická fakultapodzim 2008
- Rozsah
- 0/0/8. 8. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MUDr. Marie Havelková, CSc. (přednášející)
- Garance
- doc. MUDr. Marie Havelková, CSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Miluše Čánská - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 200 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/200, pouze zareg.: 0/200 - Mateřské obory/plány
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studující s biologickou a energetickou hodnotou potravin, s nejběžnějšími typy potravinových alergií, některými typy diet a se základními pravidly hygieny potravin.
- Osnova
- Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků – DDD Alimentární onemocnění
- Literatura
- HALAČKA. Hygiena v denní praxi
- STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa
- HRUBÝ. Alimentární nákazy
- Metody hodnocení
- ústní zkouška
- Informace učitele
- HALAČKA. Hygiena v denní praxi STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa BENEŠ, ŠRÁMOVÁ. Infekce a otravy z jídla WOLF. Hygiena výživy HRUBÝ. Alimentární nákazy SCHMÍKOVÁ. Hygienická péče a předpisy
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
- Statistika zápisu (podzim 2008, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2008/OP3MK_HYPO