OP3MK_HYPO Hygiena potravin

Pedagogická fakulta
podzim 2008
Rozsah
0/0/8. 8. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Marie Havelková, CSc. (přednášející)
Garance
doc. MUDr. Marie Havelková, CSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Miluše Čánská
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 200 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/200, pouze zareg.: 0/200
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studující s biologickou a energetickou hodnotou potravin, s nejběžnějšími typy potravinových alergií, některými typy diet a se základními pravidly hygieny potravin.
Osnova
  • Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků – DDD Alimentární onemocnění
Literatura
  • HALAČKA. Hygiena v denní praxi
  • STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa
  • HRUBÝ. Alimentární nákazy
Metody hodnocení
ústní zkouška
Informace učitele
HALAČKA. Hygiena v denní praxi STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa BENEŠ, ŠRÁMOVÁ. Infekce a otravy z jídla WOLF. Hygiena výživy HRUBÝ. Alimentární nákazy SCHMÍKOVÁ. Hygienická péče a předpisy
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013.