PdF:OP3MK_HYPO Hygiena potravin - Informace o předmětu
OP3MK_HYPO Hygiena potravin
Pedagogická fakultapodzim 2012
- Rozsah
- 0/0/.7. 8. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (přednášející) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: PaedDr. Pavel Konupčík
Dodavatelské pracoviště: Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta - Rozvrh
- So 22. 9. 8:25–10:05 učebna 24, So 1. 12. 10:15–12:50 učebna 24, So 8. 12. 10:15–12:50 učebna 24
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Učitelství odborných předmětů pro střední školy (program PdF, N-SS)
- Učitelství odborných předmětů pro základní a střední školy - specializace obchod a služby (program PdF, N-SS)
- Cíle předmětu
- Student po absolvování předmětu bude schopen - chápat význam biologické a energetické hodnoty potravin; - vyjmenovat nejběžnějšími typy potravinových alergií; - vysvětlit princip některých typů diet; - chápat význam pravidel hygieny potravin;
- Osnova
- Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků – DDD Alimentární onemocnění
- Literatura
- doporučená literatura
- HALAČKA. Hygiena v denní praxi
- STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa
- HRUBÝ. Alimentární nákazy
- Výukové metody
- Výuka probíhá formou seminářů, které jsou doplněny vhodnými video ukázkami a prezentacemi v PPT.
- Metody hodnocení
- ústní zkouška
- Informace učitele
- HALAČKA. Hygiena v denní praxi STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa BENEŠ, ŠRÁMOVÁ. Infekce a otravy z jídla WOLF. Hygiena výživy HRUBÝ. Alimentární nákazy SCHMÍKOVÁ. Hygienická péče a předpisy
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2012/OP3MK_HYPO