OP3MK_HYPO Hygiena potravin

Pedagogická fakulta
podzim 2013
Rozsah
0/0/.7. 8. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Martina Martínková, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: PaedDr. Pavel Konupčík
Dodavatelské pracoviště: Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Rozvrh
So 19. 10. 7:30–9:10 učebna 54, So 2. 11. 10:15–12:50 učebna 54, So 9. 11. 7:30–10:05 učebna 24
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student po absolvování předmětu bude schopen - chápat význam biologické a energetické hodnoty potravin; - vyjmenovat nejběžnějšími typy potravinových alergií; - vysvětlit princip některých typů diet; - chápat význam pravidel hygieny potravin;
Osnova
  • Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a význam Hlavní zásady správné, racionální výživy Přeměna látek a energie v organizmu člověka Biologická a energetická hodnota potravin Nesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potraviny Cizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmus Potraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – diety Minimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin jednotlivých zemích a kontinentech Základní pravidla hygieny, hygienický plán Druhy hygieny, osobní hygiena Sanitace, sanitační program Ničení choroboplodných zárodků – DDD Alimentární onemocnění
Literatura
    doporučená literatura
  • HALAČKA. Hygiena v denní praxi
  • HRUBÝ. Alimentární nákazy
  • TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
  • KOMPRDA, Tomáš. Základy výživy člověka. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003, 162 s. ISBN 9788071576556. info
  • KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
  • Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info
    neurčeno
  • STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa
  • KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
  • HRUBÝ, Stanislav a Bohumil TUREK. Mikrobiologická problematika ve výživě. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996, 145 s. ISBN 8070132329. info
Výukové metody
Výuka probíhá formou seminářů, které jsou doplněny vhodnými video ukázkami a prezentacemi v PPT.
Metody hodnocení
ústní zkouška
Informace učitele
HALAČKA. Hygiena v denní praxi STEINHAUSER. Hygiena a technologie masa BENEŠ, ŠRÁMOVÁ. Infekce a otravy z jídla WOLF. Hygiena výživy HRUBÝ. Alimentární nákazy SCHMÍKOVÁ. Hygienická péče a předpisy
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2013/OP3MK_HYPO