FC6304 Zbožíznalství

Pedagogická fakulta
podzim 2019
Rozsah
0/2/0. 8 hodin. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Mgr. Ing. David Vorel (přednášející)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
FC6304/Kombi01: So 5. 10. 12:00–13:50 učebna 10, So 19. 10. 8:00–9:50 učebna 10, So 2. 11. 18:00–19:50 učebna 10, So 9. 11. 10:00–11:50 učebna 5, J. Šibor
FC6304/Prez01: St 16:00–17:50 laboratoř 86, J. Šibor
Předpoklady
FC6300 Úvod do studia - Obchod a služby
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 8 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Předmět zbožíznalství umožňuje studentům orientaci v hlavních sortimentních skupinách v souladu s platnou legislativou a požadavky obchodní praxe, objasňuje problematiku užitných vlastností, jakosti, hodnocení zboží, vad zboží, označování a odborného prodeje zboží.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu bude student schopen:
- porozumět a vysvětlit základní pojmy související se znalostmi o zboží a jak je toto ovlivňováno v pozitivním i negativním směru;
- dokáže použít získané informace pro samostatné uvažování nad funkcí zboží a nad jeho prodejem;
- umí předkládat odůvodněná rozhodnutí vycházející ze získaných vědomostí, případně dovedností o zboží;
- na základě nabytých znalostí odvodí vhodná rizika související s typem zboží dle situace a použití;
- interpretuje charakteristiky jednotlivých druhů zboží v edukačním procesu.
Osnova
  • Potravinářské zboží charakteristika význam členění požadavky na jakost a ochrana jakosti označování uvádění do oběhu trendy vývoje potravin vč. tendence k humanizaci výrobků etapy ve vývoji potravin Průmyslové zboží charakteristika význam členění požadavky na jakost a ochrana jakosti označování uvádění do oběhu Rozpoznávání padělků
Literatura
    doporučená literatura
  • HŮLOVÁ, Marie, Helena KOŘÁNOVÁ a Alena PLÁŠKOVÁ. Zbožíznalství vybraných komodit. Vyd. 2. Praha: Oeconomica, 2005. ISBN 80-245-0846-X.
  • KRAJČOVÁ, Jitka. Zbožíznalství. Vyd. 4., přeprac. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2007. ISBN 978-80-86578-68-2.
  • KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač - prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží. 1. vyd. Praha: IQ 147, 1996, 177 s. info
Výukové metody
teoretická příprava,diskuze
Metody hodnocení
písemný test
Informace učitele
výuka může probíhat bezkontaktně
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Obchod a služby.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2018, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.