C6213 Fundamentals of Biotechnology

Přírodovědecká fakulta
jaro 2026

Předmět se v období jaro 2026 nevypisuje.

Rozsah
2/0/0. 2 kr. (plus 2 za zk). Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Jiří Kučera, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Jan Lochman, Ph.D. (přednášející)
Garance
Mgr. Jiří Kučera, Ph.D.
Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav biochemie – Chemická sekce – Přírodovědecká fakulta
Předpoklady
C3181en Biochemistry I && !NOWANY( C6214 Fundamentals of Biotechnology )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
The lectures aim to discuss the basic principles of traditional and modern biotechnology and the fundamentals of processes used in bioreactors for the technological utilization of the metabolic activity of organisms and enzymes.
Výstupy z učení
After completing the course, a student will be able to:
- describe the biosystems used in biotechnology
- describe the microbial and enzymatic kinetics in bioprocess
- describe basic biotechnological operations and processes in bioreactors
- summarize the principles of bioprocesses and their application in traditional and modern biotechnology
Osnova
  • Introduction to biotechnology and historical survey. Biosystems - microorganisms and other biocatalysts. Diversity of biosystems - appearance in technical environments. Cultivation conditions - environmental and media parameters. Enzymatic and microbial kinetics of bioprocess. Bioreactor types and their components. Batch, fed-batch, and continuously operating bioprocess. Measuring principles - physical, chemical, and biological parameters. Traditional biotechnology – beer, wine, cheese production. Modern biotechnology – bioremediation, biomining, biogas, biofuels, bioelectricity.
Literatura
    doporučená literatura
  • POSTEN, Clemens. Integrated bioprocess engineering. Berlin: De Gruyter, 2018, xi, 344. ISBN 9783110315387. info
  • SHULER, Michael L., Fikret KARGI a Matthew DELISA. Bioprocess engineering : basic concepts. Third edition. Boston: Prentice-Hall, 2017, xxi, 632. ISBN 9780137062706. info
Výukové metody
Lectures on fundamentals of biotechnology.
Metody hodnocení
Written test.
Vyučovací jazyk
Angličtina
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.

  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/jaro2026/C6213