PřF:Bi8390 Technická mikrobiologie - Informace o předmětu
Bi8390 Technická mikrobiologie
Přírodovědecká fakultajaro 2020
- Rozsah
- 2/0/0. 2 kr. (plus ukončení). Ukončení: k.
- Vyučující
- doc. Ivan Kushkevych, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. Ivan Kushkevych, Ph.D.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Jiřina Kučerová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta - Rozvrh
- St 15:00–16:50 E25/339
- Předpoklady
- Zkoušky z biochemie, mikrobiologie, molekulární biologie.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Buněčná a molekulární diagnostika (program PřF, B-BI)
- Obecná biologie (program PřF, M-BI, směr Mikrobiologie)
- Obecná biologie (program PřF, N-BI, směr Mikrobiologie)
- Speciální biologie (program PřF, N-EXB)
- Speciální biologie (program PřF, N-EXB, směr Mikrobiologie a molekulární biotechnologie)
- Cíle předmětu
- Význam průmyslové mikrobiologie. Teoretické základy. Produkce biomasy a fermentovaných produktů. Hlavní cíle kurzu jsou: - seznámení s klasickými technologiemi využívající mikroorganizmy - moderní biotechnnologické postupy - efektivnost procesů využívajících mikroorganizmy
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen: - posoudit vhodnost zvoleného mikroorganizmu pro danou technologii - navrhnout optimální technologický postup - porovnat navrhované technologie a vhodnost mikroorganiozmů - zhodnotit ekonoku procesu
- Osnova
- Význam průmyslové mikrobiologie. Teoretické základy technické mikrobiologie. Sterilizace vzduchu a media. Vzdušnění a míchání. Substráty pro mikrobiální procesy. Kinetika mikrobiálních procesů. Genetika průmyslových mikroorganizmů. Produkce biomasy. Fermentované mléčné produkty. Ostatní fermentované produkty (etanol, pivo, víno, kyselina mléčná atd.) Produkty porimárního metabolizmu (aminokyseliny, vitaminy atd.). Produkty sekundárního metabolizmu (peniciliny, cefalosporiny, peptidová antibiotika, mykotoxiny atd.). Mikrobiální transformace a konverze (polysacharidy, mastné kyseliny, oleje atd.).
- Literatura
- Glayey A.N., Nikaido H. : Microbial biotechnology/Fundamentals of applied microbiology. WHF, 1994
- Sikyta B. : Methods in industrial microbiology. John Wiley and sons, 1983
- Kruphanzl V., Řeháček Z. : Mikrobiální technologie. Academia Praha, 1988
- Výukové metody
- Přednáška
- Metody hodnocení
- Kolokvium
- Informace učitele
- Přednáška je určena především pro srudenty zaměření mikrobiologie a pro studenty se zájmem o využití mikroorganizmů.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět se doporučuje zapsat v 2. nebo 4. semestru.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/jaro2020/Bi8390