FSpS:v2006 Doplňky stravy ve sportu - Informace o předmětu
v2006 Doplňky stravy ve sportu
Fakulta sportovních studiípodzim 2024
- Rozsah
- 7 hodin blokově. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Dominik Puda (cvičící) - Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- v2006/01: St 8. 1. 9:00–10:40 E34/203 - seminární místnost, St 15. 1. 9:00–11:30 E34/203 - seminární místnost, St 29. 1. 9:00–10:40 E34/203 - seminární místnost, D. Puda
v2006/02: Čt 9. 1. 9:00–10:40 E34/203 - seminární místnost, Čt 16. 1. 9:00–10:40 E34/203 - seminární místnost, Čt 23. 1. 9:00–11:30 B11/235, D. Puda - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 39/40, pouze zareg.: 2/40, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 1/40
Jiné omezení: Minimální počet studentů přihlášených do seminární skupiny je 12. - Mateřské obory/plány
- předmět má 117 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je presentovat využití doplňků stravy ve sportu na základě nejnovějších poznatků.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- definovat doplňky stravy a správně číst etikety potravin;
- orientovat se a správně doporučit doplňky stravy pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a zvýšení sportovního výkonu;
- zařadit doplňky stravy do výživy sportovce za účelem optimalizace sportovní přípravy;
- posoudit důvody pro použití doplňků stravy ve sportu. - Osnova
- Legislativní rámec
- Okolnosti použití doplňků stravy
- Čtení etiket potravin
- Klasifikace doplňků stravy
- Ergogenní látky ve sportu
- Sacharidové doplňky stravy
- Bílkovinné doplňky stravy
- Vitaminy, minerální látky a ostatní rostlinné látky jako suplementy ve výživě sportovce.
- Literatura
- BURKE, Louise, Vicki DEAKIN a Michelle MINEHAN. Clinical sports nutrition. 6th edition. Sydney: McGraw Hill Australia & New Zealand, 2021, xxiv, 687. ISBN 9781743767900. info
- JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition. Third edition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2019, xiii, 602. ISBN 9781492529033. info
- Výukové metody
- výuka bude mít charakter seminární výuky; studenti budou aktivně zapojováni do výuky formou diskusí, budou prezentovat domácí přípravu
- Metody hodnocení
- - 100 % účast na výuce - zpracovaná práce ke zvolenému doplňku stravy (zadáno na prvním bloku výuky, skupinová práce na posledním bloku výuky)
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/v2006