LF:BVHP051c Hygiena potravin-cvič. - Informace o předmětu
BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:00–8:40 A21/111
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je doplnění a rozšíření kompetencí v hygieně potravin s důrazem na rizika alimentárních nákaz a otrav a s jednotlivými riziky fyzikálními a chemickými, které ohrožují zdraví osob. Je studován výskyt rizik v životním prostředí, s jejich pohybem v potravními řetězci, s biologickými účinky a především na prevenci a sanitaci v potravinářském průmyslu a také na podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student: zná základní požadavky na bezpečnost potravin; je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů; zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření; umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP; chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. Cvičení jsou založena na praktických ukázkách.
- Osnova
- Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
- Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
- Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
- Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
- Literatura
- doporučená literatura
- Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin
- KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVHP051c