LF:MNHV0922p Hygiena výživy II - př. - Informace o předmětu
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2013
- Rozsah
- 0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu student zná základní definice pojmů a základní obsah legislativy potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a zhodnotit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů, zejména pak mikrobiologická nebezpečí. Popíše principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Intrepretuje základní pravidla bezpečnosti předmětů pro styk s potravinami.
- Osnova
- Definice pojmů (potravina, pokrm, bezpečnost potravin, stravovací služba, nebezpečí, riziko).
- Platná legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám.
- Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí ve stravovacích službách, hodnocení rizika.
- Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách.
- Ověřování systému kritických bodů (HACCP): verifikace, validace, základy standardizace.
- Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zaměření na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
- Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
- Literatura
- povinná literatura
- e-learning; Codex alimentarius - ref. CAC/RCP 39-1993
- doporučená literatura
- VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
- Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
- VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000, 96 s. ISBN 8072710044. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- zkouška
- Informace učitele
- https://is.muni.cz/el/1411/podzim2013/MNHV0922p/index.qwarp
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2013/MNHV0922p