LF:BVLV0533c Léč. výživa III - cv. - Informace o předmětu
BVLV0533c Léčebná výživa III - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Jana Spáčilová (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 16. 9. 13:30–17:40 A21/107, Čt 23. 9. 13:30–17:40 A21/107, Čt 30. 9. 13:30–17:40 A21/107, Čt 7. 10. 13:30–17:40 A21/107, Čt 14. 10. 13:30–17:40 A21/107, Čt 21. 10. 13:30–17:40 A21/107, Čt 4. 11. 13:30–17:40 A21/107, Čt 11. 11. 13:30–17:40 A21/107, Čt 18. 11. 13:30–17:40 A21/107, Čt 25. 11. 13:30–17:40 A21/107, Čt 2. 12. 13:30–17:40 A21/107, Čt 9. 12. 13:30–17:40 A21/107, Čt 16. 12. 13:30–17:40 A21/107
- Předpoklady
- BVLV0422c Léč. výživa II- cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získání následujících dovednosti: - uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků - hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy - zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy - provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů - edukační činnost a práce v odborných poradnách - příprava propagačních materiálů, publikační činnost - aktivní činnost v nutričním týmu
- Výstupy z učení
- Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
- vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry;
- správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče. - Osnova
- - Způsoby technologického zpracování potravin – odlišnosti od technologické přípravy základní diety, zásady přípravy chemicky a mechanicky šetřící stravy - Dieta bezlepková – příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy, možnosti záměn potravin pro bezlepkovou dietu, technologické zvláštnosti potravin užívaných v bezlepkové dietě - Příprava pokrmů pro fenylketonuriky - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta diabetická a redukční - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta nízkobílkovinná - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy - Dieta s omezením tuku, s přísným omezením tuku a nízkocholesterolová - příprava stravy podle vzorového jídelního lístku, propočet a zhodnocení energetické a nutriční hodnoty jednoho dne stravy
- Literatura
- doporučená literatura
- Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014. xiv, 998. ISBN 9780470656228
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- Výukové metody
- cvičení, vlastní prezentace
- Metody hodnocení
- cvičení jsou povinná, úspěšné absolvování prezence je podmínkou zápočtu
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2021/BVLV0533c