BVPR031c Potraviny rostlinné - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2021
Rozsah
0/2/0. 30. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D. (cvičící), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D. (cvičící), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 17. 9. 8:00–11:20 N02011, Pá 24. 9. 8:00–11:20 N02011, Pá 1. 10. 8:00–11:20 N02011, Pá 8. 10. 8:00–11:20 N02011, Pá 15. 10. 8:00–11:20 N02011, Pá 22. 10. 8:00–11:20 N02011, Pá 29. 10. 8:00–11:20 N02011, Pá 5. 11. 8:00–11:20 N02011, Pá 12. 11. 8:00–11:20 N02011, Pá 19. 11. 8:00–11:20 N02011, Pá 26. 11. 8:00–11:20 N02011, Pá 3. 12. 8:00–11:20 N02011, Pá 10. 12. 8:00–11:20 N02011, Pá 17. 12. 8:00–11:20 N02011
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách rostlinného původu. Získat přehled o skupinách a druzích potravin z hlediska zbožíznaleckého, o jejich významu ve výživě člověka, o jejich senzorických, kulinárních i technologických vlastnostech.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu bude schopen:
- pochopit biologickou podstatu produkce potravin i základy technologie hlavních potravinářských oborů.
Osnova
  • Diskusní semináře k přednáškám. Laboratorní cvičení - demonstrace základních metod pro hodnocení jakosti surovin a potravin rostlinného původu. Ukázky vzorků jednotlivých surovin a potravin rostlinného původu a jejich senzorické hodnocení. Ukázky vzorků velmi dobré jakosti. Ukázky vzorků zhoršené jakosti s vysvětlením příčin. Videoprogramy o zemědělské produkci a průmyslovém zpracování surovin a potravin rostlinného původu u nás i v zahraničí. Podle možností exkurze do potravinářských podniků hlavních oborů. Aktivní formy výuky ve cvičení.
Literatura
    povinná literatura
  • KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 9788074181450. info
  • KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 9788074180514. info
  • KUČEROVÁ, Jindřiška. Technologie cereálií. Vyd. 1. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 141 s. ISBN 9788071578116. info
    doporučená literatura
  • Pelikán ,M. et al. Zpracování zemědělských produktů.Brno: MZLU,1993
    neurčeno
  • PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008, 327 s. ISBN 9788086576282. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
Průběžný a zápočtový písemný test a jeho diskuse.
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.