BVMI0221 Microbiology I

Faculty of Medicine
Spring 2009
Extent and Intensity
2/4/0. 7 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (lecturer)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Studenti se seznámí se základy mikrobiologie a s vybranými aplikacemi poznatků v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet při práci v laboratořích podnikových, zdravotnických i hygienických, uplatnění v prevenci alimentárních nákaz.
Syllabus (in Czech)
  • Předmět, význam a historie oboru, jeho postavení ve vědách o výživě Biologická, biochemická charakteristika, virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů, jejich výskyt, význam pro člověka a pro výrobu potravin (pozitivní – negativní). Aplikace mikrobiologických metod při studiu zdravotního rizika mutagenních látek v potravinách a prostředí. Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladování a zpracování potravin
Literature
  • KLABAN, Vladimír. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. 1. české vyd. Praha: Galén, 2005, xv, 654. ISBN 8072623419. info
  • VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. (General Medical Microbiology. 2nd revised ed.). 2. přepracované vydání. Brno: NEPTUN, 2005, 351 pp. ISBN 80-86850-00-5. info
  • VOTAVA, Miroslav, Monika HEROLDOVÁ, Petr ONDROVČÍK, Filip RŮŽIČKA, Vladana WOZNICOVÁ and Ondřej ZAHRADNÍČEK. Lékařská mikrobiologie - protokoly k praktickým cvičením (Medical microbiology - protocoles to practical sessions). 1st ed. Brno: Vydavatelství Neptun, 2004, 94 pp. ISBN 80-902896-7-3. info
  • VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie speciální (Medical microbiology special). 1st ed. Brno: NEPTUN, Březová 18, 637 00 Brno, 2003, 495 pp. ISBN 80-902896-6-5. info
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Assessment methods
lecture, credit
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further Comments
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
The course is also listed under the following terms Spring 2000, Spring 2001, Spring 2002, Spring 2003, Spring 2004, Spring 2005, Spring 2006, Spring 2007, Spring 2008, Spring 2010, Spring 2011, Spring 2012, Spring 2013.
  • Enrolment Statistics (Spring 2009, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2009/BVMI0221