LF:BVCP0222p Potr. chemie II - p. - Informace o předmětu
BVCP0222p Potravinářská chemie II - přednáška
Lékařská fakultajaro 2022
- Rozsah
- 3/0/0. 45. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 15. 2. 13:00–14:40 A21/112, Út 22. 2. 13:00–14:40 A21/112, Út 1. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 8. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 15. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 22. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 29. 3. 13:00–14:40 A21/112, Út 5. 4. 13:00–14:40 A21/112, Út 12. 4. 13:00–14:40 A21/112, Út 19. 4. 13:00–14:40 A21/112, Út 26. 4. 13:00–14:40 A21/112, Út 3. 5. 13:00–14:40 A21/112, Út 10. 5. 13:00–14:40 A21/112, Út 17. 5. 13:00–14:40 A21/112, Út 24. 5. 13:00–14:40 A21/112
- Předpoklady
- BVCP0121p Potravinářská chemie I - p && BVCP0121c Potravinářská chemie I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinárních úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách. Po ukončení předmětu by student měl být schopen popsat a zhodnotit změny živin v potravinách během jejich výroby, zpracování, distribuce a servirování.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu je student schopen
- popsat složení potravin
- popsat změny probíhající při jejich zpracování. - Osnova
- Volumetrie, gravimetrie. Extrakční metody. Chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie). Elektromigrační metody. Refraktometrie, polarimetrie. Optické metody (emisní spektrální analýza, atomová absorpční spektrometrie, molekulární absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření. Spektrometrie v infračervené oblasti. Fluorecenční analýza, nefelometrie. Základy NMR a hmotností spektrometrie. Elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemické rozpouštěcí analýza). Odběr a příprava vzorku k analýze Stanovení vody a sušiny. Stanovení písku a popela. Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení mikro a makroelementů. Stanovení základních nutrientů (aminokyseliny, bílkoviny, sacharidy, tuky a lipidické frakce). Izolace, dělení a stanovení vitaminů. Izolace, frakcionace a stanovení těkavých látek. dělení a stanovení aditivních látek (konzervační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty). Izolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv. Izolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů. Zpracování a hodnocení výsledků analýzy. Zákonné předpisy a normy.
- Literatura
- doporučená literatura
- KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- závěrečný test 60 % + ústní zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
BVPR031p && BVPZ041p && BVCP0222p && BVMI0322p - BVHP051p Hygiena potravin - přednáška
BVPR031p && BVPZ041p && BVCP0222p && BVMI0322p - BVTP051c Nutriční toxikologie - cvičení
BVTO0311p&&BVCP0222p - BVTP051p Nutriční toxikologie - přednáška
BVTO0311p&&BVCP0222p - BVVP0321c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - cvičení
BVCP0222p&&BVCP0222c&&BKFY0222p&&BVBC0221p&&BKUV011p - BVVP0321p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - přednáška
BVCP0222p&&BVCP0222c&&BKFY0222p&&BVBC0221p&&BKUV011p
- BVHP051c Hygiena potravin - cvičení
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2022/BVCP0222p