LF:BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. - Informace o předmětu
BVMI0221c Mikrobiologie I - cvičení
Lékařská fakultajaro 2022
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D. (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Jana Chaloupková (pomocník) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- BVMI0221c/Sk_1: St 16. 2. 10:00–12:30 A21/211, St 23. 2. 10:00–12:30 A21/211, St 2. 3. 10:00–12:30 A21/211, St 9. 3. 10:00–12:30 A21/211, St 16. 3. 10:00–12:30 A21/211, St 23. 3. 10:00–12:30 A21/211, St 30. 3. 10:00–12:30 A21/211, St 6. 4. 10:00–12:30 A21/211, St 13. 4. 10:00–12:30 A21/211, St 20. 4. 10:00–12:30 A21/211
BVMI0221c/Sk_2: Čt 17. 2. 14:00–16:30 A21/211, Čt 24. 2. 14:00–16:30 A21/211, Čt 3. 3. 14:00–16:30 A21/211, Čt 10. 3. 14:00–16:30 A21/211, Čt 17. 3. 14:00–16:30 A21/211, Čt 24. 3. 14:00–16:30 A21/211, Čt 31. 3. 14:00–16:30 A21/211, Čt 7. 4. 14:00–16:30 A21/211, Čt 14. 4. 14:00–16:30 A21/211, Čt 21. 4. 14:00–16:30 A21/211 - Předpoklady
- BKBI011 Biologie
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři,bezpečnost práce, laboratorní sklo, dekontaminace, sterilizace, desinfekce. Bakteriologické půdy, rozdělení a příprava. Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny. Mikrobiální kultivace, kultivace aerobní a anaerobní. Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření. Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody, technika vyšetřování a hodnocení. Mikrobiologie syrového mléka. Mikrobiologie konzerv. Mikrobiologie masných výrobků. Patogenní a indikátorové mikroorganismy v potravinách. Demonstrace vybraných patogenních a indikátorových organismů.Spóry a termorezistentní mikroorganismy v různých typech potravin a jejich monitoring v prostředí včetně potravinářských provozů. Základy identifikace. Zpracování a kultivace vybraných potravinářských výrobků. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
- Literatura
- doporučená literatura
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- BURSOVÁ, Šárka, Marta DUŠKOVÁ, Lenka NECIDOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ a Petra MYŠKOVÁ. Mikrobiologické laboratorní metody. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014, 80 s. ISBN 978-80-7305-676-6. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001, 247 s. ISBN 8090289622. info
- neurčeno
- Demnerová, K. et al. Laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha VŠCHT, 2001
- Cupáková,Š et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičeníI I,Brno VFU,2008
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2022/BVMI0221c