LF:BVMI0322p Mikrobiologie II-před. - Informace o předmětu
BVMI0322p Mikrobiologie II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Martin Krsek, CSc., MSc (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 16:00–17:40 A21/211, St 16:00–17:40 A21/107
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
BVMI0221c BVMI0221p - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cíl předmětu je zaměřen na význam a historii oboru, jeho postavení ve vědách o výživě, na biologickou, biochemickou charakteristiku virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů. Výskyt a význam jednotlivých mikroorganismů bude prezentován z pohledu lékařské i potravinářské mikrobiologie. Student získá informace potravinářsky význmaných mikroorganismech a o riziku možného přenosu alimentárních původců onemocnění.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen :
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- shrnout všeobecné vlastnosti mikroorganismů přicházejících do úvahy v potravinářství a při výrobě a kontrole poživatin;
- uplatnit mikrobiologické metody v systému HACCP. - Osnova
- Mikrobiom člověka
- Sekvenační metody
- Lékařsky významné mikroorganismy
- Původci alimentárních onemocnění
- Literatura
- doporučená literatura
- Vacek, V. Alimentární infekce.Praha: Galén, 2005
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- KLABAN, Vladimír. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. 1. české vyd. Praha: Galén, 2005, xv, 654. ISBN 8072623419. info
- VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 2. přepracované vydání. Brno: NEPTUN, 2005, 351 s. ISBN 80-86850-00-5. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- ústní zkouška
- Navazující předměty
- Informace učitele
- Při zkoušce jsou losovány tři otázky, podmínkou je, aby byly zodpovězeny všechny tři lépe než za F, v případě opakované zkoušky mohou být položeny neúspěšně zodpovězené otázky z předchozích pokusů. Otázky budou mít studenti k dispozici na fakultním webu. Kromě zadané literatury studenti dostanou k dispozici presentace všech přednášek a pracovní listy. Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVMI0322p