LF:BVMI0322p Mikrobiologie II-před. - Informace o předmětu
BVMI0322p Mikrobiologie II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. Ing. Martin Krsek, CSc., MSc (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:00–14:40 A21/112
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cíl předmětu je zaměřen na význam a historii oboru, jeho postavení ve vědách o výživě, na biologickou, biochemickou charakteristiku virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů, na jejich výskyt,význam pro člověka a pro výrobu potravin (pozitivní – negativní). Student získá informace o mechanizmech mikrobiálního kažení poživatin a nebezpečí vyplývající z možnosti přenosu choroboplodných mikroorganismů na člověka.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen :
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- shrnout všeobecné vlastnosti mikroorganismů přicházejících do úvahy v potravinářství a při výrobě a kontrole poživatin;
- uplatnit mikrobiologické metody v systému HACCAP. - Osnova
- Hodnocení mikrobiologického rizika: kroky, metody, limity, mikrobiologické nebezpečí, expozice.
- Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladování a zpracování potravin.
- Literatura
- doporučená literatura
- Vacek, V. Alimentární infekce.Praha: Galén, 2005
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- KLABAN, Vladimír. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. 1. české vyd. Praha: Galén, 2005, xv, 654. ISBN 8072623419. info
- VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 2. přepracované vydání. Brno: NEPTUN, 2005, 351 s. ISBN 80-86850-00-5. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- ústní zkouška
- Navazující předměty
- Informace učitele
- Při zkoušce jsou losovány tři otázky, podmínkou je, aby byly zodpovězeny všechny tři lépe než za F, v případě opakované zkoušky mohou být položeny neúspěšně zodpovězené otázky z předchozích pokusů. Otázky budou mít studenti k dispozici na fakultním webu. Kromě zadané literatury studenti dostanou k dispozici presentace všech přednášek a pracovní listy. Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BVMI0322p