LF:BVMI0322p Mikrobiologie II-před. - Informace o předmětu
BVMI0322p Mikrobiologie II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2013
- Rozsah
- 1/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 13:30–15:10 A21/107
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Aplikace vybraných poznatků v praktických tématech, metodické přístupy k jejich samostatnému rozvoji při práci v laboratořích potravinářských, zdravotnických i hygienických, uplatnění v prevenci alimentárních nákaz a intoxikací.
- Osnova
- Hodnocení mikrobiologického rizika - kroky, metody, limity, mikrobiologické nebezpečí, expozice. Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladování a zpracování potravin
- Literatura
- Vacek, V. Alimentární infekce.Praha: Galén, 2005
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- KLABAN, Vladimír. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. 1. české vyd. Praha: Galén, 2005, xv, 654. ISBN 8072623419. info
- VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 2. přepracované vydání. Brno: NEPTUN, 2005, 351 s. ISBN 80-86850-00-5. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- ústní zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2013/BVMI0322p