Mazání lyží pro klasický způsob běhu na lyžích i bruslení je zpracováno formou videomateriálu. Jeho autory jsou Radomír Bačo a Vít Fousek. Videomateriál je součástí bakalářské práce.
![]() Mazání lyží pro klasický způsob
|
Stoupací komora je oblast, kam se aplikují stoupací vosky (tuhé vosky a klistry). V této komoře za podmínky rovnoměrného zatížení obou lyží nedochází ke styku stoupacího vosku se sněhem (konstrukce klasické lyže). Oproti tomu při zatížení pouze jedné z lyží dochází ke kontaktu stoupacích vosků se sněhem a tím je umožněn odraz z jedné lyže. Stoupací komoru určíme tzv. papírkovou metodou, kdy při zatížení obou lyží rovnoměrně lyžařem, pro něž je lyže určena, podstrkujeme papír formátu A4. Rozsah pohybu pak určí stoupací komoru. Obecně platí, že stoupací komora je dlouhá asi 40–60 cm, nachází se ve střední části lyže, začíná asi jednu délku lyžařské boty před vázáním a končí u patky vázání nebo těsně za ní (5 cm). Čím technicky vyspělejší lyžař je, tím je střed stoupací komory posunut více pod špičku vázání, jelikož těžiště lyžaře je více posunuto vpřed do „přepadu“. Stoupací komora pro klistry je asi o 5–10 cm kratší (končí před patkou vázání).
Pro oba způsoby běhu, tedy i klasiku je důležitý dokonalý skluz na lyžích. Ten ovlivňují:
(zdroj: Fritsch a Willmann, 2005)
Sníh v průběhu času mění svou strukturu a vlivem různých faktorů, které jej metamorfují i své vlastnosti. V zásadě rozlišujeme 2 druhy sněhu:
1 | čerstvý sníh | sníh, který je charakteristickými čerstvě napadanými vločkami. Tento sníh je lepivý, volíme zásadně tuhé stoupací vosky |
mechanicky metamorfovaný sníh | může být přemrzlý, ale neprošel procesem tání. Sníh nezměnil skupenství, je opotřebený buď mechanicky, nebo větrnou erozí | |
2 | starý sníh | sníh, který již prošel procesem tání a znovu zmrznul – tzv. firn |
mokrý sníh | sníh, který prošel táním nebo právě taje, mezi krystalky se vyskytuje velké množství vody |
Zatímco na první typ sněhu se používají tuhé stoupací vosky, na druhý typ pak klistry. Klistry i stoupací vosky se mohou kombinovat jak mezi sebou (na vymrzlý klistr se nanáší vrstva tuhého stoupacího vosku), tak i barevné spektrum podle aktuálních podmínek (Př. základní vrstva zeleného vosku, překrytá 3–4 vrstvami modrého. Po změně podmínek – oteplení je možno překrýt vrstvou červeného vosku)
druh sněhu
vosk |
vznik | struktura | hustota sněhových krystalů | skluzné vlastnosti | tvrdost parafínu |
prachový sníh
tuhé vosky |
při mrazu | ostrohranný jehličky | nízká, vysoká pórovitost | dobré | tvrdý |
moučný sníh
tuhé vosky |
působením větru | jemnozrnný, rozpadlé krystalky prachového sněhu | vysoká, nahuštěné vrstvy | nevýrazné | střední |
hrubý sníh
tuhé vosky |
po častých výkyvech teplot | zaoblené krystalky | nízká, sypká pokrývka | dobré | tvrdý |
zralý sníh (jinovatka)
tuhé vosky |
při vysoké vlhkosti vzduchu | listnaté krystalky | nízká, vysoká pórovitost | dobré | silikon střední |
tvrdý sníh
klistr |
při časté změně (tání – mrznutí) | velké ledové krystaly | velmi nízká, těžké a neformovatelné, ale porézní sněhová pokrývka | velmi dobré | střední, tvrdý |
druh sněhu
vosk |
vznik | struktura | hustota sněhových krystalů | skluzné vlastnosti | tvrdost parafínu |
mazlavý a kašovitý sníh
tuhé vosky/klistr |
při teplotách nad bodem mrazu | slepené hladké plochy | velká, vysoká vlhkost | nevýrazné | měkký, silikon |
vlhký a hrubýsníh
klistr |
po kolísání teploty nad 0 °C | oblé krystaly s vysokým podílem vody | nízká, lehce deformovatelné | nevýrazné | měkký, silikon |
zralý sníh (jinovatka)
klistr |
při vysoké vlhkosti vzduchu | střední zrna, lístky a tyčinky | nízká, vysoká vlhkost | dobré až nevýrazné | střední |
firn
klistr |
z tvrdého sněhu po roztátí | velká zrna ledových krystalů | nízká, vysoký podíl vody | dobré | střední, tvrdý |
„líný sníh“
klistr |
z vysokého obsahu vody a nečistot | rozpuštěná zrna krystalů | nízká, vysoký podíl vody | velmi špatné | silikon, měkký |
Faktory ovlivňující volbu optimálního vosku | |
teplota | Ovlivňuje výběr stoupacího i skluzového vosku. Různí výrobci berou v potaz různé teploty a stoupací i skluzové vosky jsou určeny pro různé teplotní rozptyly. Teplota ovlivňuje volbu vosků především v hodnotách nad 0 °C |
vlhkost vzduchu |
suchý vzduch pod 50 %
normální vlhkost 50–80 % vysoká vlhkost nad 80 % |
struktura sněhu | čerstvý sníh (tuhé vosky) nebo amorfní sníh (klistr) určuje volbu stoupacích vosků (u klasiky). Při bruslení má zrnitost vliv na volbu struktury skluznice. |
trať |
charakteristika trati
slunce – stín momentální stav tratě |
dovednosti a schopnosti lyžaře | |
kvalita a druh lyží |
Pro kvalitní přípravu lyží je nutné následující vybavení:
Po nanesení stoupacího vosku mohou nastat tři případy:
Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.