FSpS:bk2219 Zdravá výživa I - Informace o předmětu
bk2219 Základy zdravé výživy I
Fakulta sportovních studiíjaro 2013
- Rozsah
- 7/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 1. 3. 9:35–11:05 B11/311, Pá 22. 3. 12:00–13:30 E34/203 - seminární místnost, Pá 3. 5. 15:15–17:30 B11/311
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Regenerace a výživa ve sportu)
- Cíle předmětu
- V rámci předmětu se studenti seznámí se obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obzvatelstvo, yákladech složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy, a také specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
- Osnova
- 1. Výživová doporučení, výživové dávky. 2. Složení potravin 3. Energetická hodnota potravin 4. Skupiny potravin, yásady sestavení jídelníčku 5. Složení nápojů, yákladní ingredience, náhradní a umělá sladidla 6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracijící, sportovci, jídleníček v provozu na směny) 7. Výživa v prevenci vybraných chorob
- Literatura
- Výukové metody
- předmět sestává z přednášky a semináře. První a poslední přednáška v semestru je pro studenty povinná. Semináře jsou povinné.
- Metody hodnocení
- Pro úspěšné ukončení předmětu je nutné absolvovat závěrečnou písemku s úspěšností min. 80%. V průběhu semestru - docházka do seminářů - povoleny max. 2 omluvené neúčasti. Neomluvená neúčast je důvodem pro nepřipuštění k možnosti ukončit tento předmět. - 3 písemné dílčí testy v průběhu semestru - průměrná úspěšnost min. 75% -vypracování samostatných úkolů - kazuistika - zpracování recenze na 1 webovou stránku o výživě a 1 knihu tematickou
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2013/bk2219