BVHP051c Hygiena potravin - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2024
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 7:00–8:40 A21/111
Předpoklady
BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je doplnění a rozšíření kompetencí v hygieně potravin s důrazem na rizika alimentárních nákaz a otrav a s jednotlivými riziky fyzikálními a chemickými, které ohrožují zdraví osob. Je studován výskyt rizik v životním prostředí, s jejich pohybem v potravními řetězci, s biologickými účinky a především na prevenci a sanitaci v potravinářském průmyslu a také na podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
Výstupy z učení
Po absolvování kurzu hygiena potravin student: zná základní požadavky na bezpečnost potravin; je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů; zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření; umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP; chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. Cvičení jsou založena na praktických ukázkách.
Osnova
  • Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin
  • Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách
  • Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách
  • Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
Literatura
    doporučená literatura
  • Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin
  • KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVHP051c