LF:BVHP051p Hygiena potravin-před. - Informace o předmětu
BVHP051p Hygiena potravin - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:00–8:40 A21/111
- Předpoklady
- BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s riziky alimentárních nebezpečí - s jednotlivými fyzikálními, chemickými a biologickými nebezpečími ohrožujícími zdraví konzumenta. Dále se student seznámí s jejich výskytem v životním prostředí,s jejich pohybem v potravním řetězci,s biologickými účinky a především prevencí. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů,
zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření,
umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin. - Osnova
- Obecná hygiena potravin, analýza alimentárních rizik, radiační hygiena potravin
- Přirozeně se vyskytující toxické a karcinogenní látky, mykotoxiny, biogenní aminy
- Kontaminanty: toxické prvky, migrace z obalů
- Toxikanty a karcinogeny vznikající při výrobě potravin Rezidua pesticidů, PCB
- Rezidua biologicky aktivních látek
- Aditivní látky v potravinách
- Kažení potravin působením mikroorganismů
- Alimentární bakteriální infekce
- Alimentární bakteriální intoxikace
- Virová onemocnění alimentárního původu; priony
- Alimentární parazitární onemocnění
- Sanitace v potravinářském průmyslu
- Zajištění zdravotní nezávadnosti potravin pomocí systému HACCP
- Speciální hygiena rizikových skupin potravin
- Literatura
- www.efsa.europa.eu
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- písemný test,zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVHP051p