LF:BVMI0221p Mikrobiologie I - před. - Informace o předmětu
BVMI0221p Mikrobiologie I - přednáška
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 2 kr. Ukončení: k.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Kristýna Brodíková (přednášející)
Mgr. Veronika Chuchmová (přednášející)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (pomocník) - Garance
- MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BKBI011 Biologie
BKBI011 - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ) (2)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na význam a historii oboru, jeho postavení ve vědách o výživě, na biologickou, biochemickou charakteristiku virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů, na jejich výskyt, význam pro člověka a pro výrobu potravin (pozitivní – negativní). Student získá informace o mechanizmech mikrobiálního kažení potravin a riziku možného přenosu patogenních mikroorganismů na člověka.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen :
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření potravin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- shrnout všeobecné vlastnosti mikroorganismů přicházejících do úvahy v potravinářství a při výrobě a kontrole potravin;
- uplatnit mikrobiologické metody v systému HACCP. - Osnova
- Mikroorganismy a jejich základní vlastnosti. Metody v mikrobiologii. Typy mikroorganismů v potravinách a jejich charakteristika. Mykotoxiny. Vliv vnitřních a vnějších faktorů na růst mikroorganismů. Kažení potravin. Kontrola hygieny prostředí, mikrobiologie vody. Legislativní požadavky na potraviny, vodu a potravinářské provozy.
- Literatura
- doporučená literatura
- BURSOVÁ, Šárka aj.: Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody. Obecná mikrobiologie.1. vyd. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita. 2014. ISBN 978-80-7305-742-8
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- KLABAN, Vladimír. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. 1. české vyd. Praha: Galén, 2005, xv, 654. ISBN 8072623419. info
- VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001, 247 s. ISBN 80-902896-2-2. info
- Mikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995, 361 s. ISBN 80-85605-71-6. info
- neurčeno
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- písemný test
- Navazující předměty
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/BVMI0221p