LF:BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c - Informace o předmětu
BVVP0321c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (cvičící) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- BVVP0321c/A: St 18. 9. 10:30–13:50 A21/112, St 2. 10. 10:30–13:50 A21/112, St 16. 10. 10:30–13:50 A21/112, St 30. 10. 10:30–13:50 A21/112, St 13. 11. 10:30–13:50 A21/112, St 27. 11. 10:30–13:50 A21/112, St 11. 12. 10:30–13:50 A21/112
BVVP0321c/B: St 25. 9. 10:30–13:50 A21/111, St 9. 10. 10:30–13:50 A21/111, St 23. 10. 10:30–13:50 A21/111, St 6. 11. 10:30–13:50 A21/111, St 20. 11. 10:30–13:50 A21/111, St 4. 12. 10:30–13:50 A21/111, St 18. 12. 10:30–13:50 A21/111 - Předpoklady
- BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVCP0222c Potr. chemie II - cv. && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie - předn. && BKUV011p Základy výživy - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců (s ohledem na specifika těhotných žen, dětí a adolescentů, seniorů), výživu ve sportu, alternativní způsoby stravování a výživové poradenství. Dále je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii a problematiku ochrany spotřebitele. Například seznámit studenty se základními poznatky legislativy na úseku ochrany spotřebitele v EU a ČR a s fungováním systémů rychlé výstrahy jak celosvětovými, tak se systémy EU. Dále seznámit s fungováním státního dozoru jak preventivního, tak běžného na úseku ochrany veřejného zdraví. Měl by obsahovat témata zaměřená na aktivní přístup člověka k ochraně vlastního zdraví i svého okolí.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu bude student schopen:
- podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva,)
- využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím, vytvořit preventivní výživový programy. - Osnova
- Nutriční anamnéza
- Měření složení těla, práce v ambulanci
- Hodnocení skladby a pravidelnosti stravy
- Edukace v práci nutričního terapeuta
- Obaly potravin
- Ekonomicky výhodný jídelníček
- Filmy o výživě
- Literatura
- doporučená literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
- neurčeno
- KOLLÁROVÁ, Helena, Dagmar HORÁKOVÁ a Kateřina AZEEM. Základy epidemiologické metodologie. 1. vydání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014, 60 stran. ISBN 9788024441016. info
- Present knowledge in nutrition. Edited by John W. Erdman - Ian MacDonald - Steven H. Zeisel. 10th ed. Ames, Iowa: International Life Sciences Institute, 2012, xxii,1305. ISBN 9780470959176. info
- Prevence v primární péči : doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997, 135 s. ISBN 8070711078. info
- Výukové metody
- Jako metoda jsou použita cvičení.
- Metody hodnocení
- účast na cvičeních
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- BVMV041c Metodologie vědeckého výzkumu - cvičení
BVVT021c && BVVP0321c&&BVLV0321c - BVMV041p Metodologie vědeckého výzkumu - přednáška
BVVT021c && BVVP0321c&&BVLV0321c - BVST041c Statistika - cvičení
BVVP0321c - BVST041p Statistika - přednáška
BVVP0321c - BVVP0422c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - cvičení
BVVP0321p&&BVVP0321c - BVVP0422p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - přednáška
BVVP0321p&&BVVP0321c
- BVMV041c Metodologie vědeckého výzkumu - cvičení
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVVP0321c