MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821p Hygiena výživy - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu student zná základní definice pojmů a základní obsah legislativy potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a zhodnotit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů, zejména pak mikrobiologická nebezpečí. Popíše principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Intrepretuje základní pravidla bezpečnosti předmětů pro styk s potravinami.
Osnova
  • Definice pojmů (potravina, pokrm, bezpečnost potravin, stravovací služba, nebezpečí, riziko).
  • Platná legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám.
  • Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí ve stravovacích službách, hodnocení rizika.
  • Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách.
  • Ověřování systému kritických bodů (HACCP): verifikace, validace, základy standardizace.
  • Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zaměření na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
  • Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
Literatura
    povinná literatura
  • e-learning; Codex alimentarius - ref. CAC/RCP 39-1993
    doporučená literatura
  • Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
  • VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000, 96 s. ISBN 8072710044. info
  • VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
zkouška
Informace učitele
https://is.muni.cz/el/1411/podzim2013/MNHV0922p/index.qwarp
Zkouška z předmětu je ústní a zahrnuje 2 otázky: 1 otázku z obsahové náplně předmětu MNHV0721p+c (Hygiena výživy I.) a 1 otázku z obsahové náplně předmětu MNHV0922p+c (Hygiena výživy II.). Zkouška se hodnotí jednou známkou, avšak pro úspěšné zakončení předmětu je třeba, aby student vyhověl rozsahem svých znalostí u každé z otázek. Otázky se losují z osudí.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2013
Rozsah
0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu student zná základní definice pojmů a základní obsah legislativy potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a zhodnotit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů, zejména pak mikrobiologická nebezpečí. Popíše principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Intrepretuje základní pravidla bezpečnosti předmětů pro styk s potravinami.
Osnova
  • Definice pojmů (potravina, pokrm, bezpečnost potravin, stravovací služba, nebezpečí, riziko).
  • Platná legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám.
  • Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí ve stravovacích službách, hodnocení rizika.
  • Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách.
  • Ověřování systému kritických bodů (HACCP): verifikace, validace, základy standardizace.
  • Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zaměření na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
  • Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
Literatura
    povinná literatura
  • e-learning; Codex alimentarius - ref. CAC/RCP 39-1993
    doporučená literatura
  • VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
  • Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
  • VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000, 96 s. ISBN 8072710044. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
zkouška
Informace učitele
https://is.muni.cz/el/1411/podzim2013/MNHV0922p/index.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2012
Rozsah
0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen předkládat argumentačně promyšlená rozhodnutí týkající se bezpečnosti výživy v praxi nutričního terapeuta.
Osnova
  • Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex alimentarius)
  • Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zejména: Pitná voda ve stravovacích službách
  • Bezpečná technologie
  • Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
  • Osobní a provozní hygiena
  • Standardizace ve stravovacích službách
Literatura
  • podpora aplikacemi e-learningu IS MU
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
zkouška
Informace učitele
https://is.muni.cz/el/1411/podzim2012/MNHV0922p/index.qwarp
Interaktivní osnova předmětu
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2011
Rozsah
0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
Předpoklady
MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto kurzu bude student schopen předkládat argumentačně promyšlená rozhodnutí týkající se bezpečnosti výživy v praxi nutričního terapeuta.
Osnova
  • Náplň oboru, historický vývoj v České republice (Československu).
  • Pojem bezpečnost potravin a pokrmů ve stravovacích službách, vztah k pojmům kvalita a nutriční složení.
  • Přehled legislativy (Nařízení ES č. 178/2002, Nařízení ES č. 852/2004, Díl 4 zákona č. 258/2000 Sb., vyhláška č. 137/2004 Sb., vyhláška č. 602/2006 Sb.), Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex alimentarius)
  • Nebezpečí v pokrmech: typy, posuzování a hodnocení.
  • Postupy založené na zásadách HACCP: 7 principů HACCP, analýza nebezpečí pro specifické procesy v praxi nutričního terapeuta.
  • Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách.
  • Metody ověřování HACCP (verifikace, validace), standardizace v hygieně stravovacích služeb.
  • Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
Literatura
  • podpora aplikacemi e-learningu IS MU
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
zkouška
Informace učitele
https://is.muni.cz/el/1411/podzim2011/MNHV0922p/index.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2024

Předmět se v období podzim 2024 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2023

Předmět se v období podzim 2023 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2022

Předmět se v období podzim 2022 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2021

Předmět se v období podzim 2021 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2020

Předmět se v období podzim 2020 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2019

Předmět se v období podzim 2019 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2018

Předmět se v období podzim 2018 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2017

Předmět se v období podzim 2017 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2016

Předmět se v období podzim 2016 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.

MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2015

Předmět se v období podzim 2015 nevypisuje.

Rozsah
1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
Osnova
  • Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
  • Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
  • Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
  • Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
  • Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
  • Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
  • Mikrobiologie masa a masných výrobků
  • Mikrobiologie sušených poživatin
Literatura
  • ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
  • GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
Výukové metody
přednášky - povinná účast
Metody hodnocení
Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
Informace učitele
Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014.