MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2014
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821p Hygiena výživy - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu student zná základní definice pojmů a základní obsah legislativy potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a zhodnotit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů, zejména pak mikrobiologická nebezpečí. Popíše principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Intrepretuje základní pravidla bezpečnosti předmětů pro styk s potravinami.
- Osnova
- Definice pojmů (potravina, pokrm, bezpečnost potravin, stravovací služba, nebezpečí, riziko).
- Platná legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám.
- Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí ve stravovacích službách, hodnocení rizika.
- Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách.
- Ověřování systému kritických bodů (HACCP): verifikace, validace, základy standardizace.
- Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zaměření na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
- Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
- Literatura
- povinná literatura
- e-learning; Codex alimentarius - ref. CAC/RCP 39-1993
- doporučená literatura
- Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
- VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000, 96 s. ISBN 8072710044. info
- VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- zkouška
- Informace učitele
- https://is.muni.cz/el/1411/podzim2013/MNHV0922p/index.qwarp
Zkouška z předmětu je ústní a zahrnuje 2 otázky: 1 otázku z obsahové náplně předmětu MNHV0721p+c (Hygiena výživy I.) a 1 otázku z obsahové náplně předmětu MNHV0922p+c (Hygiena výživy II.). Zkouška se hodnotí jednou známkou, avšak pro úspěšné zakončení předmětu je třeba, aby student vyhověl rozsahem svých znalostí u každé z otázek. Otázky se losují z osudí. - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2013
- Rozsah
- 0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu student zná základní definice pojmů a základní obsah legislativy potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a zhodnotit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů, zejména pak mikrobiologická nebezpečí. Popíše principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Intrepretuje základní pravidla bezpečnosti předmětů pro styk s potravinami.
- Osnova
- Definice pojmů (potravina, pokrm, bezpečnost potravin, stravovací služba, nebezpečí, riziko).
- Platná legislativa ČR a EU ve vztahu ke stravovacím službám.
- Zdroje biologických, chemických a fyzikálních nebezpečí ve stravovacích službách, hodnocení rizika.
- Požadavky na systémy HACCP ve stravovacích službách.
- Ověřování systému kritických bodů (HACCP): verifikace, validace, základy standardizace.
- Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zaměření na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb.
- Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
- Literatura
- povinná literatura
- e-learning; Codex alimentarius - ref. CAC/RCP 39-1993
- doporučená literatura
- VOLDŘICH, Michal a Marie JECHOVÁ. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. 1. vyd. Praha: České a slovenské odborné nakladatelství., 2006. ISBN 80-903401-7-2. info
- Kolektiv autorů a Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. ISBN 80-02-01824-9. URL info
- VOLDŘICH, Michal. Zavádění systému kritických bodů (HACCP) : základní informace, postup zavádění, příklady dokumentů. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 2000, 96 s. ISBN 8072710044. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- zkouška
- Informace učitele
- https://is.muni.cz/el/1411/podzim2013/MNHV0922p/index.qwarp
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2012
- Rozsah
- 0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen předkládat argumentačně promyšlená rozhodnutí týkající se bezpečnosti výživy v praxi nutričního terapeuta.
- Osnova
- Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex alimentarius)
- Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách, zejména: Pitná voda ve stravovacích službách
- Bezpečná technologie
- Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
- Osobní a provozní hygiena
- Standardizace ve stravovacích službách
- Literatura
- podpora aplikacemi e-learningu IS MU
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- zkouška
- Informace učitele
- https://is.muni.cz/el/1411/podzim2012/MNHV0922p/index.qwarp
Interaktivní osnova předmětu - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2011
- Rozsah
- 0,5 h týdně. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- každý sudý čtvrtek 10:45–12:25 A21/107
- Předpoklady
- MNHV0821c Hygiena výživy - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen předkládat argumentačně promyšlená rozhodnutí týkající se bezpečnosti výživy v praxi nutričního terapeuta.
- Osnova
- Náplň oboru, historický vývoj v České republice (Československu).
- Pojem bezpečnost potravin a pokrmů ve stravovacích službách, vztah k pojmům kvalita a nutriční složení.
- Přehled legislativy (Nařízení ES č. 178/2002, Nařízení ES č. 852/2004, Díl 4 zákona č. 258/2000 Sb., vyhláška č. 137/2004 Sb., vyhláška č. 602/2006 Sb.), Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování (Codex alimentarius)
- Nebezpečí v pokrmech: typy, posuzování a hodnocení.
- Postupy založené na zásadách HACCP: 7 principů HACCP, analýza nebezpečí pro specifické procesy v praxi nutričního terapeuta.
- Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP) ve stravovacích službách.
- Metody ověřování HACCP (verifikace, validace), standardizace v hygieně stravovacích služeb.
- Bezpečnost předmětů pro styk s potravinami a pokrmy.
- Literatura
- podpora aplikacemi e-learningu IS MU
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- zkouška
- Informace učitele
- https://is.muni.cz/el/1411/podzim2011/MNHV0922p/index.qwarp
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2024
Předmět se v období podzim 2024 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2023
Předmět se v období podzim 2023 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2022
Předmět se v období podzim 2022 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2021
Předmět se v období podzim 2021 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2020
Předmět se v období podzim 2020 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2019
Předmět se v období podzim 2019 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2018
Předmět se v období podzim 2018 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2017
Předmět se v období podzim 2017 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2016
Předmět se v období podzim 2016 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
MNHV0922p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2015
Předmět se v období podzim 2015 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
MVDr. Lenka Necidová, Ph.D. (přednášející), RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Po absolvování kurzu vycházejícího z aplikované mikrobiologie student diskutuje témata v mikrobiologii vybraných potravinářských komodit: vejce a vaječné melanže, mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky, majonézy, dresinky, saláty, sušené pokrmy a koření. Student bude schopen interpretovat legislativu.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu Hygiena výživy I. a II.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (nejnovější)