BVMI022 Microbiology

Faculty of Medicine
Spring 2006
Extent and Intensity
3/5/0. 10 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (lecturer)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (lecturer)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (seminar tutor)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (seminar tutor)
Guaranteed by
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Prerequisites (in Czech)
Studenti se seznámí se základy mikrobiologie a s vybranými aplikacemi poznatků a dovedností v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet při práci v laboratořích podnikových, zdravotnických i hygienických.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Základní teoretický přehled o oboru s důrazem na partie související s potravinářstvím a pro potravinářství důležitými mikroorganismy.
Získání základních dovedností a dynamických stereotypů pro mikrobiologickou práci
Aplikace naučené látky ve speciálních tématech souvisejících s potravinářskou mikrobiologií a zdravotní prevencí.
Syllabus (in Czech)
  • Praktická cvičení
  • V prvním semestru
  • jsou praktická cvičení zaměřena na zvládnutí základních technik práce v mikrobiologiecké laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie (základy kultivace, příprava a vyhodnocování mikroskopických preparátů, stanovení základních biochemických a morfologických znaků izolované kultury, základy práce s kvasinkami a vláknitými houbami; mikrobiologické hodnocení jednotlivých typů potravin). Část praktických cvičení probíhá na VFU Brno.
  • Témata
  • Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce
  • Bakteriologické půdy, rozdělení, příprava
  • Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny
  • Mikrobiální kultivace
  • Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, kultivační vyšetření, odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
  • Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody,technika vyšetřování a hodnocení
  • Mikrobiologie syrového masa
  • Mikrobiologie konzerv a polokonzerv
  • Mikrobiologie masných výrobků
  • Patogenní a indikátoroivé mikroorganismy v potravinách
  • Stanovení inhibičních látek
  • Zpracování a kultivace sypkých a sušených výrobků
  • Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí kuchyně společného stravování a stěrová metoda
  • Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii
  • Metody stanovení sporotvorných bakterií, kultiuvace aerobní a anaerovní
  • Stanovení inhibujících látek mikrobiologickou metodou
  • Identifikace bakteriálního kmene na základě biochemických vlastností
  • Kvasinky a plísně
  • Přednášky v prvním semestru
  • Přednášky jsou zaměřeny zčásti na témata z obecné mikrobiologie a zčásti na ta speciální témata, která není možno zahrnout do praktických cvičení .
  • Témata
  • Předmět, význam a historie oboru
  • Biologická, biochemická charakteristika bakterií, ekologie
  • Výskyt bakterií
  • Význam pro člověka, potravinářství (pozitivní - negativní)
  • Patogenní bakterie
  • Viry
  • Parazité
  • Houbovité organismy
  • Praktická cvičení ve druhém semstru
  • Krátkodobý bakteriální test mutagenity podle B.N.Amese
  • Provedení Amesova testu se vzorkem komplexní směsí
  • Stanovení mykotoxinů mikrobiologickými metodami, testy toxinogenity
  • Stanoveni termorezistentních mikroskopických hub v půdě
  • Detekce toxinů Amanita phalloides
  • Usmrcení kvasinek desinfekčním roztokem
  • Přednášky ve druhém semestru
  • Aplikace mikrobiologických metod při studiu zdravotního rizika mutagenních látek v potravinách a prostředí
  • Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladovaní a zpracování potravin.
  • Literatura
  • Studenti obdrží manuály praktických cvičení a zpracovaná témata přednášek. K doplnění vybraných partií obecné mikrobiologie je doporučována litaratura dle aktuální situace na trhu.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Information on the extent and intensity of the course: ve 2. semestru 2/4, ve 3. semestru 1/1.
The course is also listed under the following terms Spring 2000, Spring 2001, Spring 2002, Spring 2003, Spring 2004, Spring 2005, Spring 2007, Spring 2008, Spring 2009, Spring 2010, Spring 2011, Spring 2012, Spring 2013.
  • Enrolment Statistics (Spring 2006, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2006/BVMI022