LF:BVOS0611 Odborná stáž - Informace o předmětu
BVOS0611 Odborná stáž - výroba a zpracování potravin
Lékařská fakultajaro 2011
- Rozsah
- během celého studia 1 týden. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MVDr. Halina Matějová (pomocník)
- Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 8:00–9:40 A21/327 - Sekretariát
- Předpoklady
- BVHP051p Hygiena potravin-před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Odborná stáž je doplněním teoretických přenášek z předmětů Chemie potravin, Hygieny potravin, Toxikologie potravin, Potravin rostlinných a živočišných. Náplní odborné stáže je návštěva podniků na zpracování a výrobu různých druhů potravin, jako je např. zpracování obilovin, ovoce, zeleniny; zpracování masa a výroba masných výrobků; zpracování mléka a výroba mléčných výrobků, konzervárenský průmysl a mrazírny. Součástí odborné stáže je také rozbor nabízeného sortimentu potravin v obchodních řetězcích a posouzení jejich vhodnosti pro zdravou populaci a poučení o ochraně spotřebitele .
- Osnova
- Exkurze: pekárna, výrobna lahůdek,mlékarna, drůbežárna, pivovar, zařízení stravovacích služeb.
- Literatura
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 9788074181450. info
- DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 9788090382084. info
- PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008, 327 s. ISBN 9788086576282. info
- Výukové metody
- stáž
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/BVOS0611