LF:BVPZ041p Potraviny živočišné - před. - Informace o předmětu
BVPZ041p Potraviny živočišné - přednáška
Lékařská fakultajaro 2011
- Rozsah
- 3/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Doc Ing Alžběta Jarošová, PhD (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D. (přednášející) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Pá 8:00–12:00 N02011
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách živočišného původu. Poznat principy zemědělské produkce potravin živočišného původu.Získat přehled o hlavních druzích a sortimentu surovin a potravin živočišného původu. Pozice potravin živočišného původu ve výživě člověka. Technologie potravin živočišného původu a jejich hodnocení.
- Osnova
- Zemědělská produkce surovin a potravin živočišného původu. Hlavní produkční vertikály, jejich aktuální stav a perspektivy. Zpracovatelské obory obory. Genetické, intravitální, pre- a postmortální vlivy na jakost surovin a potravin živočišného původu. Hlavní abiotické a anabiotické metody zvyšování údržnosti či trvanlivosti potravin živočišného původu. Zdravotní rizika z konzumace surovin a potravin živočišného původu a možnosti eliminace těchto rizik. "Welfare" a jeho uplatňování v chovech zvířat a při zacházení s nimi ve vztahu ke kvalitě produktů. Hygiena při získávání syrového kravského mléka. Hodnocení jakosti syrového kravského mléka. Mikroorganismy a somatické buňky v syrovém kravském mléce. Složení a vlastnosti mléka. Sortiment, technologie a kvalita konzumních mlék. Sortiment, technologie a kvalita sýrů sladkých a kyselých. Sortiment, technologie a kvalita kysaných mléčných výrobků. Sušené mléko, kondenzované mléko a zmrazené mléčné výrobky. Druhy jatečných zvířat a principy technologie jejich zpracování. Bourání hovězího, vepřového, telecího a ovčího masa a jeho kulinární a technologické uplatnění. Sortiment, technologie a hodnocení masných výrobků. Zpracování a hodnocení živočišných potravních tuků. Jateční zpracování drůbeže, kulinární úprava drůbeže, sortiment a hodnocení výrobků z drůbežího masa. Hodnocení konzumních vajec a vaječných výrobků. Hodnocení konzumních vajec a vaječných výrobků. Sortiment a hodnocení sladkovodních a mořských ryb a rybích výrobků. Druhy včelího medu a jeho hodnocení. Biopotraviny živočišného původu.
- Literatura
- Gajdůšek, S. Mlékařství 2 . Brno: MZLU, 1998
- Ingr, I. Základy konzervace potravin. Brno: MZLU,1999
- Kadlec, P et al. Co byste měli vědět o výrobě potravin? Praha : VŠCHT, 2010
- Ingr, I. Hodnocení a zpracování ryb. Brno: MZLU,1994
- Kadlec, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin, Praha
- Ingr, I. Technologie Masa. Brno: MZLU,1996
- Simeonovová, J. et al. Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů.Bbrno: MZLU,1999
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- test, zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2011/BVPZ041p