LF:BVPZ041p Potraviny živočišné - před. - Informace o předmětu
BVPZ041p Potraviny živočišné - přednáška
Lékařská fakultajaro 2020
- Rozsah
- 3/0/0. 45. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Doc Ing Alžběta Jarošová, PhD (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D. (přednášející) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 8:00–12:00 N02011
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto kurzu bude student schopen použít a vysvětlit informace o surovinách a potravinách živočišného původu;umět principy zemědělské produkce potravin živočišného původu; porozumí technologii potravin živočišného původu a jejich hodnocení; vytvoří si přehled o hlavních druzích a sortimentu surovin a potravin živočišného původu a jejich pozici ve výživě člověka.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování předmětu bude schopen:
- pochopit biologickou podstatu produkce potravin i základy technologie hlavních potravinářských oborů. - Osnova
- Zemědělská produkce surovin a potravin živočišného původu. Hlavní produkční vertikály, jejich aktuální stav a perspektivy. Zpracovatelské obory obory. Genetické, intravitální, pre- a postmortální vlivy na jakost surovin a potravin živočišného původu. Hlavní abiotické a anabiotické metody zvyšování údržnosti či trvanlivosti potravin živočišného původu. Zdravotní rizika z konzumace surovin a potravin živočišného původu a možnosti eliminace těchto rizik. "Welfare" a jeho uplatňování v chovech zvířat a při zacházení s nimi ve vztahu ke kvalitě produktů. Hygiena při získávání syrového kravského mléka. Hodnocení jakosti syrového kravského mléka. Mikroorganismy a somatické buňky v syrovém kravském mléce. Složení a vlastnosti mléka. Sortiment, technologie a kvalita konzumních mlék. Sortiment, technologie a kvalita sýrů sladkých a kyselých. Sortiment, technologie a kvalita kysaných mléčných výrobků. Sušené mléko, kondenzované mléko a zmrazené mléčné výrobky. Druhy jatečných zvířat a principy technologie jejich zpracování. Bourání hovězího, vepřového, telecího a ovčího masa a jeho kulinární a technologické uplatnění. Sortiment, technologie a hodnocení masných výrobků. Zpracování a hodnocení živočišných potravních tuků. Jateční zpracování drůbeže, kulinární úprava drůbeže, sortiment a hodnocení výrobků z drůbežího masa. Hodnocení konzumních vajec a vaječných výrobků. Hodnocení konzumních vajec a vaječných výrobků. Sortiment a hodnocení sladkovodních a mořských ryb a rybích výrobků. Druhy včelího medu a jeho hodnocení. Biopotraviny živočišného původu.
- Literatura
- povinná literatura
- DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství : technologie potravin. Vydání: první. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 stran. ISBN 9788074182082. info
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 9788074180514. info
- doporučená literatura
- Simeonovová, J. et al. Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů.Bbrno: MZLU,1999
- neurčeno
- Ingr, I. Hodnocení a zpracování ryb. Brno: MZLU,1994
- Ingr, I. Základy konzervace potravin. Brno: MZLU,1999
- Kadlec, P. Co byste měli vědět o výrobě potravin, Praha
- Ingr, I. Technologie Masa. Brno: MZLU,1996
- Gajdůšek, S. Mlékařství 2 . Brno: MZLU, 1998
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- test, ústní zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2020/BVPZ041p