LF:BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II - Informace o předmětu
BVKP0222 Technologie přípravy pokrmů II-cvičení
Lékařská fakultajaro 2019
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Bc. Olga Illková (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 15:00–16:40 A21/112
- Předpoklady
- BVKP011c Technologie přípravy pokrmů I && BVKP011p Technologie přípravy pokrmů I
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Cíle předmětu
- Obsahově je zaměřen především na základní poznatky o surovinách a správné výživě. Měl by naučit studenty využívat výhod základních tepelných postupů při přípravě pokrmů podle zásad správné výživy, orientovat se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti. Seznámit studenty s bezpečným používáním technických a technologických zařízení v gastronomickém provozu. Je zaměřen na znalost účelu kritických bodů HACCP, jejich aplikace v provozu a dodržování hygienických předpisů, sestavování menu podle gastronomických pravidel, a dalších hledisek. Nezbytnou součástí je praktická příprava pokrmů podle zásad technologického zpracování potravin a hygienických norem.
- Výstupy z učení
- Po ukončení kurzu bude student schopen:
- prakticky využít kulinární postupy
- zvláštnosti zacházení s potravinami a v dalších souvislostech i provozní místnosti gastronomického závodu, a jejich vybavení a zásady, kterými se celá výroba pokrmů řídí
- využít praktických dovedností při přípravě pokrmů a nápojů
- si osvojit vhodnou sestavu potravin a technologii přípravy, tak aby ve výsledku bylo komplexní zpracování surovinového a technologického plánu k přípravě dietního stravování pro celé zdravotnické i jiné zařízení, včetně ekonomických i nutričních hodnot
-splňovat nejvyšší odborné, hygienické a estetické požadavky i s ohledem na doporučení v dietním režimu. - Osnova
- Studenti se naučí hodnotit správné technologické postupy a úpravou po stránce chuťové, vzhledové se zaměřením na zachování nutriční hodnoty pokrmů a estetické pracovat s vhodnými pracovními pomůckami, nástroji a využívat nová technologická zařízení, znát jejich funkci a běžnou údržbu, ovládat pracovní postupy při přípravě, výrobě i podávání pokrmů a nápojů včetně normování. Seznámí se s technologií přípravy polévek, příloh, mas, bezmasých pokrmů, moučníků a dezertů, výrobků studené kuchyně i s ohledem výběru potravin pro dietní stravování.
- Literatura
- NEČASOVÁ, Lucie a Zdeňka DAŇKOVÁ. Zdravá výživa malých dětí. Edited by Olga Illková. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005, 191 s. ISBN 8073670305. info
- DAŇKOVÁ, Zdeňka. Zdravá výživa v mateřské škole. Edited by Olga Illková. Vyd. 1. Praha: Portál, 2004, 167 s. ISBN 8071788902. info
- VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. 2001. vyd. Praha: Galén, 2001. info
- ILLKOVÁ, Olga. technologie přípravy pokrmů. 1.vydání. Slavkov: Rozrazil, 1995. ISBN 80-85382-13-X. info
- Výukové metody
- praktická cvičení
- Metody hodnocení
- kolokvium - písemný test
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2019/BVKP0222